Nieuws

Man die dominee Rhenoy bijna doodsloeg heeft 24/7 verzorging nodig, maar waar?

De kerk in Rhenoy, waar het in 2017 vreselijk misging.
De kerk in Rhenoy, waar het in 2017 vreselijk misging. © Omroep Gelderland
RHENOY - Tbs-klinieken schieten tekort in de zorg voor veroordeelden die lichamelijk erg ziek zijn. Die noodkreet doet de rechtbank Gelderland. Als voorbeeld neemt de rechtbank de pianostemmer uit Tricht, die de dominee van Rhenoy in 2017 bijna doodsloeg. Voor zo'n tbs'er bestaat er geen goede opvang in ons land, zegt de rechter.
Vier jaar geleden sloeg de 53-jarige pianostemmer Wijnand B. uit Tricht in de kerk in Rhenoy dominee Ebi Wassenaar met waarschijnlijk een hamer de schedel in. De dominee overleefde het ternauwernood, maar raakte wel voor het leven gehandicapt. B. kreeg daarna zelf een hartaanval, lag lang in coma en liep hersenschade op. Eigenlijk heeft hij 24 uur per dag verzorging nodig. Dat kan de tbs-kliniek, waar B. na zijn veroordeling naartoe ging, eigenlijk niet bieden. Dat zei de rechter vrijdag.
© Omroep Gelderland
"Een tbs-kliniek is natuurlijk vooral gericht op het behandelen van psychiatrische klachten", aldus Erik Rademaker, persrechter bij de rechtbank Gelderland. "Verpleeghuiszorg bieden, zoals deze man nodig heeft, kunnen zij niet. Terwijl we merken dat het steeds vaker voorkomt dat veroordeelden die zorg nodig hebben."

Gevaarlijk

Wie denkt dat B. dan 'gewoon naar een verpleeghuis moet', komt echter bedrogen uit. Zo makkelijk is dat niet, volgens de rechters. Rademaker: "Veel verpleeghuizen of andere zorginstellingen schrikken als ze horen dat iemand tbs heeft. Dan maken ze zich zorgen of die persoon niet gevaarlijk of agressief is, en of de beveiliging in hun instelling wel voldoende is."
De tbs-kliniek waar de pianostemmer op dit moment zit heeft wel 22 zorginstellingen gebeld om een goede plek te vinden voor de man uit Tricht, die lichamelijk zo slecht is dat hij geen gevaar meer vormt voor de samenleving. Het lijkt er nu op dat hij binnen drie maanden ergens ter observatie terecht kan. Tot die tijd blijft hij in de tbs-kliniek, besloot de rechter vrijdag.
Bekijk de video:
Man die dominee van Rhenoy bijna doodsloeg heeft 24/7 verzorging nodig