Nieuws

Marcouch stoorde zich aan protesten tegen Afghanen

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem.
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch heeft zich gestoord aan de negatieve reacties op de komst van Afghaanse evacués, vorige maand. Marcouch vindt die reacties bekrompen, zei hij vrijdag in het programma De Week van Gelderland. "Het past niet bij de geschiedenis van onze regio. Daar past een andere houding bij", aldus Marcouch.
In Harskamp waren er demonstraties tegen de komst van de Afghanen. Mensen wilden geen grote groep buitenlanders in het dorp. De demonstratie liep uit de hand en de politie moest ingrijpen.
Marcouch sprak bij zijn optreden in De week van Gelderland over de Slag om Arnhem, die over een week weer wordt herdacht. Het zat hem duidelijk dwars hoe sommige mensen de Afghanen ontvingen. "De vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daar moet je voor strijden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Ook als ze een andere achtergrond hebben", aldus de burgemeester.
Hij refereerde met de uitspraak over de geschiedenis van de regio aan de strijd die de geallieerden tijdens de operatie Market Garden in 1944 leverden, om Arnhem en de omliggende omgeving te bevrijden van de Duitse bezetters.
Kijk het gesprek met Ahmed Marcouch terug:
Marcouch stoorde zich aan protesten tegen Afghanen

Aangepaste herdenking

De herdenking van De Slag om Arnhem kent voor het tweede opeenvolgende jaar een aangepast programma. Er is wel een herdenkingsdienst in de Eusebiuskerk, maar met een beperkt aantal genodigden. Daarna is er ook de jaarlijkse kranslegging op het Airborneplein, maar ook dit is in een klein comité. Het publiek kan het programma wel volgen, onder meer via een uitzending op Omroep Gelderland.
Ook wordt het Bridge to Liberation-programma met muziek en herdenking uitgezonden. Een van de artiesten die hier optreedt is veteraan Dennis Kroon. Hij diende op meerdere missies, onder anderen in Irak en Afghanistan. Hij vertelde bij De week van Gelderland dat hij het bijzonder vindt bij de herdenking op te treden.
"Ik heb sowieso een diepgeworteld respect voor wat de militairen toen hebben gedaan, ook omdat ik zelf militair ben natuurlijk", zei Kroon. "Ik heb meerdere uitzendingen gehad. Eén van de zwaarste missies waarbij we ook mensen verloren, is toch ook een van mijn dierbaarste herinneringen om wat je samen meemaakt en hoe je tot elkaar komt. Ik heb Market Garden natuurlijk niet meegemaakt, maar ik kan me er wel een beeld bij vormen hoe dat in 1944 is geweest."

Sociale dienstplicht

Ook Kroon sprak over hoe we tegenwoordig met vrijheid omgaan. Hij vindt het jammer dat de dienstplicht is afgeschaft en zou er graag een vorm van sociale dienstplicht voor terugzien: "Ik vind dat iedere Nederlander een bijdrage moet leveren aan de samenleving. Dat kan op allerlei manieren. Je kan ambulancebroeder worden of politieagent, maar je kan ook één keer per maand soep scheppen bij het Leger des Heils of een goed doel steunen, of mensen kracht geven met muziek. Het kan op zo veel verschillende manieren. En zo geef je vrijheid door."