Nieuws

Corso-koorts loopt op in Lichtenvoorde: 'Iedereen heeft dit zo gemist'

Corsobouwers van Lansink Bluiminck zijn druk met dahlia's plakken
Corsobouwers van Lansink Bluiminck zijn druk met dahlia's plakken © Omroep Gelderland
LICHTENVOORDE - Corsogroep Lansink Bluiminck uit Lichtenvoorde viert dit jaar haar vijftigjarig jubileum. Ook dit jaar kan er door de coronamaatregelen geen rijdend corso plaatsvinden. Toch pakt de corsogroep dit jaar extra groot uit met een kunstobject dat vanaf zondag in Lichtenvoorde is te zien.
“We wisten natuurlijk al tijdig dat het bloemencorso dit jaar niet door ging”, zegt voorzitter Ewald Berendsen van corsogroep Lansink Bluiminck. "We zijn toen direct om tafel gegaan en hebben dit grote kunstobject bedacht.” Het kunstobject ‘Schijtbeesten’ bestaat uit een vijftal meeuwen op een groot scheepsanker en wordt ruim 13 meter hoog.

'We hebben wel eens kleinere wagens gebouwd'

“Er gaan 200.000 dahlia’s op”, zegt Berendsen. “We hebben wel eens wagens gebouwd waar minder dahlia’s op gingen. Nu er wederom geen rijdende wagens zijn, konden we ook iets buiten de kaders denken door hoger te bouwen dan we normaal op straat zouden doen”, aldus Berendsen.
Corso-koorts loopt op in Lichtenvoorde: 'Hebben er weer zin in'
Ter ere van het vijftigjarig bestaan van de corsogroep is er ook een heus jubileumboek uitgebracht. “Alle wagens staan er in, onze ontwerpers die we hebben gehad, maar ook onze bouwlocaties en andere activiteiten buiten het corso staan in het boek”, zegt Frank Knippenborg. Hij is lid vanaf het eerste uur en heeft meegeholpen aan de totstandkoming van het jubileumboek, waarin ook bijzondere verhalen en grappige anekdotes zijn te vinden.

'Was dit nou de bedoeling?'

“Eén van de eerste wagens was ‘Zorro’ en die moest op een paard”, vertelt Knippenborg. “Maar niemand wist precies hoe je een paard moest bouwen, dus we hebben het paard van de buren aan een paal vastgemaakt, vlakbij de corsowagen. Toen konden we er met een meetlat omheen gaan staan om te kijken hoe het paard moest worden. Als je de foto’s in het boek ziet, dan bekruipt je toch het gevoel: was dit nou de bedoeling?”
Knippenborg is blij dat er dit jaar, ondanks het alternatieve corso, weer als vanouds gebouwd kon worden. “Het is belangrijk elkaar weer te kunnen zien”, zegt hij. “Je kunt dit alleen maar presteren met een heleboel mensen. Als die niet meer samenkomen, omdat het ‘corsogevoel’ wegebt, dan ga je echt wat missen.”
Ook Ewald is blij dat er dit jaar weer iets groots kan worden neergezet. “Je ziet dat het druk is op de bouwlocatie. Mensen komen allemaal helpen en zijn blij dat we iets groots hebben gebouwd. We hebben ontzettend veel zin in dit weekend.”

Kunstobjecten Route vanaf zondag te zien

De Dahlia Kunstobjecten Route wordt zondag om 12.00 uur officieel geopend. Daarna kunnen bezoekers de objecten wandelend of fietsend bewonderen. De route is ongeveer 5 kilometer lang en voert onder meer door het Wentholtpark, de Corsotuin en langs het centrum. De kunstobjecten blijven nog tot en met dinsdag staan.