Nieuws

Hij is nét bezig, maar wijnboer Arjan heeft nu al de lekkerste rosé van Gelderland

De winnende wijnen.
De winnende wijnen. © Omroep Gelderland
ELST - Het is nog maar zijn tweede oogst, toch is wijnboer Arjan Stam van Wijngaard Keulenhof in Elst in de prijzen gevallen met drie van zijn wijnen. Ook is zijn rosé gekozen als de beste rosé van de Wijnkeuring van de Lage Landen. Bijzonder, als je bedenkt dat Stam nog maar kort wijnboer is.
Volgens Stam is het vooral een kwestie van hard werken en goed nadenken: "Met veel tijd en aandacht kan je veel bereiken", zegt hij.
Hij is heel trots op zijn gewonnen zilveren en gouden medailles, maar benadrukt wel dat er veel tijd en vooral ook veel denkwerk in gaat zitten. Dat begint volgens Stam al met de grond goed voorbereiden en vervolgens de juiste wijnstokken kopen, die een goede kwaliteit druiven produceren. En dan is er nog moed en durf nodig, volgens de wijnboer: je moet de druiven lang genoeg laten hangen om ze goed te laten rijpen. Maar ook weer niet te lang, want dan kan de oogst mislukken. Het luistert dus nauw.

Nog niet lang aan de wijn

Stam hield altijd al van wijn. Samen met een paar vrienden zat hij in een wijnclub. Het duurde even voordat hij de stap maakte naar de wijnteelt. Hij begon in de scheepvaart en werkte jarenlang als brandweerman. Maar het kriebelde en de laatste jaren las hij zich steeds meer in. En met succes, dus.
"We zijn nog niet zo lang bezig. In 2019 hadden we wat flessen, maar in 2020 kwam het pas echt op gang", legt Stam uit. De wijnen die nu in de prijzen zijn gevallen, komen van vorig jaar zomer. "We hadden toen ook wel een fantastische zomer. Dit is dus ook zeker een momentopname, de wijn van dit jaar kan maar zo heel anders zijn".
Trots is Stam zeker. "Het motiveert ook enorm als je weet dat je wijn gewaardeerd wordt."

Veel meer winnaars

Keulenhof is niet de enige Gelderse wijngaard die in de prijzen is gevallen. Ook Betuws Wijndomein, Wijngaard Hesselink, De Nieuwe Fontein, Wijngoed Montferland, Hof Detharding, Coöperatie Verenigde Achterhoekse wijnbouwers, Wijnboerderij 't Heekenbroek, Weindomein Auansatie, Wijngaard Aan de Breede Beek, Wijngaard Telgt, Wijngoed Montferland en Zuid Veluwe Wijndomein kregen medailles voor hun wijnen.