Instellingen

Scannen voor toegang: donderwolk of zonneschijn voor Gelderse horeca?

Kom je straks alleen nog het restaurant of het café binnen met een QR-code?
Kom je straks alleen nog het restaurant of het café binnen met een QR-code? © ANP

ARNHEM - Gelderse horecaondernemers houden deze dagen met spanning de berichten uit Den Haag in de gaten. Kom je straks alleen nog het restaurant of het café binnen met een QR-code op je telefoon, of beslist het kabinet dinsdag toch nog anders? De meningen onder de Gelderse ondernemers zijn verdeeld. Waar de ene uitbater juist met vertrouwen uitkijkt naar het systeem, noemt de ander het een drama.

In Frankrijk en Italië is het al de normaalste zaak van de wereld. Ga je naar een café, pak je een terrasje of breng je een bezoekje aan het museum, dan laat je bij binnenkomst een QR-code scannen op je telefoon. Die code krijg je doordat je bent gevaccineerd, doordat je negatief bent getest of doordat je recent hersteld bent van het coronavirus.

Bekijk de reportage:

Scannen voor toegang: donderwolk of zonneschijn voor Gelderse horeca?

Weerstand in Nederland

Hoe normaal het daar ook is, in ons eigen land is er vooralsnog een hoop weerstand. Zoals vanuit Koninklijke Horeca Nederland. Sander Wind, voorzitter van de Gelderse tak, vindt dat het allemaal niet meer uit te leggen is, mocht de check-app op brede schaal worden ingevoerd. "Het slaat natuurlijk nergens op als alles vrij wordt gegeven en mensen in de trein zonder mondkapje weer hutje-mutje naast elkaar mogen staan. En dan krijgt de horeca er opeens een verzwaring bij? En ook alle maatregelen voor de tegemoetkoming van wat we allemaal verliezen qua inkomsten vervallen. Dat kan toch niet?"

De mensen die niet willen, hebben pech gehad. We moeten wat.

Toch valt in dit geval de horeca niet helemaal over één kam te scheren. De cafés die het van de nachtelijke uurtjes of vooral van de binnenruimten moeten hebben, zien de toegangscontrole juist als de enige uitweg om straks ook de herfst en de winter door te komen.

"Laat maar komen", zegt Bas Neienhuijsen, eigenaar van meerdere populaire cafés in Nijmegen. "De mensen die het niet willen, die hebben pech gehad. Ik denk dat het nu wel zover is. We moeten wat. We moeten keuzes maken." Waar eetcafés en restaurants de anderhalve meter zonder problemen kunnen waarborgen, is dat voor uitbaters als Neienhuijsen een ander verhaal. "We kunnen niet volle bak draaien, om 00.00 uur dicht is te vroeg en die anderhalve meter moet er gewoon af."

In principe feilloos

Ook Wouter Janssen van Sportsbar 't Huys in Arnhem ziet stiekem wel uit naar de invoering van die app. "Maar het is wél belangrijk dat alle ondernemers die app gebruiken op de manier waarop-ie ook gebruikt moet worden", zegt de uitbater.

Janssen gebruikte de check-app eind juni al vier weken lang, zonder besmettingen. Dat werd landelijk uiteindelijk weer teruggedraaid, omdat de invoering veel te snel ging en er door het inmiddels vermaledijde Dansen met Janssen (-vaccin) sowieso een verkeerde inschatting werd gemaakt en de besmettingen rap opliepen.

"Maar in principe is het systeem feilloos", zegt de eigenaar van het café op de Korenmarkt. Toch realiseert hij zich dat het voor niet iedere ondernemer even makkelijk is. "Ons publiek is heel welwillend om zich aan de maatregelen te houden, maar ik weet ook dat dat niet voor alle collega's geldt."

Niemand zit hier op te wachten

Na anderhalf jaar aanmodderen is de tol ook wel een beetje bereikt, vindt Maartje Houben-de Haard van Café Sint Anneke in Nijmegen. "Iedereen heeft de kans gehad om zich te laten vaccineren, dus op den duur is er gedaan wat er gedaan moet worden en ga ik ervan uit dat we gewoon open kunnen."

Een mannetje aan de deur zetten en mensen wel of niet binnenlaten, vindt ze niks. "Waarom moeten wij dan weer dat werk verrichten? Degenen die willen hebben zich laten vaccineren. Niemand zit hier echt op te wachten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!