Nieuws

Het graf verzorgen van een onbekende soldaat, Lenie (93) doet het met liefde en plezier

Lenie komt wekelijks bij het graf van 'Bill'.
Lenie komt wekelijks bij het graf van 'Bill'. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Ze keken elkaar nooit in de ogen, maar voor Lenie van Avezaath voelt het alsof ze William Gibbs Abbott toch een klein beetje kent. Ze verzorgt al 24 jaar het graf van de militair, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vlakbij het ouderlijk huis van Lenie met zijn vliegtuig crashte.
"Deze kaarsen branden meestal vijf á zes dagen", vertelt de 93-jarige. Ze ging deze morgen al vroeg op haar fiets naar de begraafplaats in Zutphen. Wekelijks doet ze dat om het graf van Bill, zoals zijn bijnaam luidt, te voorzien van bloemen of een kaars.
Bekijk hier de video. De tekst gaat eronder verder.
Het graf verzorgen van een onbekende soldaat, Lenie (93) doet het met liefde en plezier

Crash

Deze week is het 77 jaar geleden dat de piloot, die vocht voor de bevrijding van Nederland, stierf. Op woensdag 9 september 1944 werd zijn gevechtstoestel beschoten door de Duitsers, waarna de Nieuw-Zeelander neerstortte in de uiterwaarden.
Lenie is dan 16 jaar. Ze is op haar werk in de stad als ze hoort dat er een vliegtuig is neergestort vlakbij haar huis. Ze besluit te gaan kijken. Daar ziet ze het levenloze lichaam van de toen pas 22-jarige vliegenier. Een beeld dat sindsdien in haar geheugen gegrift staat.

'Alles was groen'

Met Duitse militaire eer wordt Bill een dag na zijn dood op de Algemene begraafplaats in Zutphen begraven. De jaren daarna raakt het in de vergetelheid. Totdat Lenie tientallen jaren later weer bij het graf komt kijken. "De hele steen was groen", aldus de Zutphense.
Ze neemt de zorg voor het toen verwaarloosde graf op zich. Ze poot bloemetjes, maakt de steen schoon en brandt regelmatig een kaars. Waarom? "Dat doe ik voor Bill en zijn familie, want zijn familie is bij hem boven."
Dat hij zo nog zo jong was, grijpt Lenie het meeste aan. "Ze zeggen wel eens ben je verliefd op hem? Nee! Ik hou van hem als kind. Hij was pas 22 jaar! Hij had nog een heel leven voor de boeg."

Monument

Afgelopen donderdag is er een vlakbij de plek waar Bill crashte een monument onthuld. Lenie wil ook daar, niet ver van haar huis in de wijk De Hoven, stilstaan bij wat er in de oorlog is gebeurd. Maar zijn graf blijft ze, zolang het kan, verzorgen.
Plaatsgenoot Ed Radstake dook de afgelopen jaren in het bestaan van Bill. Hij reconstrueerde hoe het leven van de jonge piloot er voor zijn dood uit zag. Mocht Lenie op een dag geen zorg meer kunnen dragen voor het graf, dan neemt Ed het van haar over. "Dat heeft ze me gevraagd, en dat zal ik doen."