Nieuws

'Ik vind het niet normaal', Defensie vliegt tijdens werkzaamheden onder hoogspanningsmast

test
test © test
OOSTERWOLDE - Tijdens de werkzaamheden aan de hoogspanningsmasten in Oosterwolde is een helikopter van defensie onder de kabels doorgevlogen. De werknemers schrokken hier enorm van en legden het tafereel vast. Volgens defensie en netwerkbeheerder Tennet 'is er geen gevaarlijke situatie ontstaan'.
Dat er onder de hoogspanningsmasten gevlogen wordt is op zichzelf niet bijzonder. "De afspraak is dat ze dat mogen doen, maar niet tijdens werkzaamheden", vertelt Eefje van Gorp, woordvoerder van Tennet.
Werknemers waren bezig in de hoogspanningsmasten toen de helikopter aan kwam vliegen. In de video is de schrik te horen. "Ik vind het niet normaal dat ze dit doen, zeker als wij hier aan het werk zijn", foetert een van de medewerkers.
Bekijk hoe de helikopter onder de hoogspanningsmasten vliegt:
Defensie vliegt tijdens werkzaamheden onder hoogspanningsmast

Afspraken zwart op wit

Volgens Van Gorp heeft defensie toegezegd de komende weken niet te oefenen bij de masten. "Totdat de werkzaamheden klaar zijn, wordt er niet meer gevlogen." Van Gorp wil die afspraken graag zwart-op-wit hebben. Defensie laat weten dat dit nog niet het geval is en dat er op dit moment alleen contact is geweest over het voorval.
Een woordvoerder van Defensie Helikopter Commando laat weten dat zij niet op de hoogte waren van de werkzaamheden en houden daar vanaf nu rekening mee. Maar of er ook tijdens de werkzaamheden helemaal niet meer wordt gevlogen wil defensie niet bevestigen.

Laagvlieggebied

Defensie oefent door heel Nederland op verschillende manieren. "Dit is een laagvlieggebied en helikopterbemanning moet vaak dekking zoeken. De helikopters moeten zich hoog en laag kunnen voortbewegen", aldus de woordvoerder.