Nieuws

Omgewaaide hoogspanningsmasten Oosterwolde worden vervangen door tijdelijke masten

Tijdens hevig noodweer gingen er op 18 juni vier hoogspanningsmasten in Oosterwolde tegen de grond.
Tijdens hevig noodweer gingen er op 18 juni vier hoogspanningsmasten in Oosterwolde tegen de grond. © NOS
OOSTERWOLDE - Tijdens hevig noodweer gingen er op 18 juni vier hoogspanningsmasten in Oosterwolde tegen de grond. Netwerkbeheerder Tennet zet er nu tijdelijke masten neer. Die blijven zo'n jaar staan. Dan worden de definitieve masten geplaatst.
"De omgevallen masten stamden uit de jaren 60 en kunnen windsnelheden van 180 kilometer per uur aan. Op die avond in juni bereikte de wind snelheden van boven de 200 kilometer per uur", vertelt woordvoerder Eefje van Gorp van netwerkbeheerder Tennet.

Tekort aan materiaal

Het duurt even voor de nieuwe masten kunnen worden geplaatst omdat er nog steeds een tekort is aan materiaal vanwege de coronacrisis. Tennet gaat uit van maximaal een jaar. "We hadden nog een aantal oude liggen, die we vrij snel kunnen neerzetten. Ze worden overeind gehouden met stalen kabels en zullen ongeveer een jaar blijven staan. Dan gaan we de nieuwe plaatsen, die - zoals gebruikelijk - in beton worden vastgezet", legt Van Gorp uit.
De tijdelijke masten worden dus niet in beton gezet, maar met een soort spanlijnen (tuilijnen) op hun plek gehouden. Dat klinkt een stuk minder stevig, maar Van Gorp verzekert dat dat niet het geval is. "Het is een tijdelijke manier van vastzetten, maar goed bestand tegen wind en storm. Het is ook een zwaarder type mast dan er eerder stond, dus dat zorgt ook voor extra stevigheid."
Bekijk de reportage:
Nieuwe tijdelijke masten in Oosterwolde

Gecompenseerd voor overlast

De familie die is getroffen door de spanningslijnen die omlaag kwamen, wordt gecompenseerd voor de overlast, zegt de woordvoerder. "De masten staan op hun erf, dus zij krijgen sowieso standaard daar al een compensatie voor. Voor de periodes dat we nu op het erf bezig zijn en zij geen gebruik kunnen maken van het land, compenseren wij ook financieel."
De familie heeft een boerderij met koeien. Toen de masten naar beneden kwamen in juni, vielen de kabels op het dak van hun boerderij en schuur. Niemand raakte daarbij gewond. Wel moest de familie een nachtje bij de buren overnachten.
Het is zeer zeldzaam dat masten omwaaien. De dag dat het gebeurde, dacht Van Gorp zelfs dat het een grap was. "Die masten wegen 40.000 kilo per stuk. Je denkt toch niet dat die kunnen omwaaien." Een valwind was naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor de ravage.

Zie ook: