Achterhoek / Rijk van Nijmegen

Nijmegenaren gaan kolencentrale missen: 'Mijn kinderen noemden hem altijd de wolkenfabriek'

Een deel van de elektracentrale werd in september 2021 al met explosieven neergehaald.
Een deel van de elektracentrale werd in september 2021 al met explosieven neergehaald. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Al ver voor tienen komen de eerste bezoekers naar de Hollandiaweg in Nijmegen om niets te hoeven missen van het neerhalen van de oude kolencentrale. Een man pakt een statief en videocamera uit zijn fietstas en zoekt een plekje uit: “Ik ben vrijwilliger bij Nijmegen Blijft in Beeld. Wij leggen alles vast dat van historische waarde is voor de stad.”
En daar valt de kolencentrale natuurlijk onder. Vooral Nijmegenaren uit het nabijgelegen stadsdeel West kennen hem goed. “Mijn kinderen noemden hem altijd de wolkenfabriek”, vertelt een vrouw die samen met een vriendin komt kijken. “Ik vind het wel spannend hoor.” Maar haar vriendin zal er niet om rouwen als de wolkenfabriek verdwijnt: “Hij is toch niet echt moeders mooiste?”
De bezoekers staan vol spanning te kijken naar de kolencentrale die met explosieven wordt neergehaald:
Icoon van de Nijmeegse skyline verdwijnt
Toch zijn veel Nijmegenaren wel degelijk gehecht aan de oude centrale. De vrijwilliger van Nijmegen Blijft in Beeld: “Het is toch van verre afstand dat je dat ding ziet zo van: hè, we zijn weer terug in Nijmegen.” En een vrouw uit Nijmegen West valt hem bij: “Altijd een puntje van thuiskomen hè.”

Icoon

De amateurfilmer van Nijmegen Blijft in Beeld gaat zelfs nog verder. “Het is bijna net als de Stevenskerk, min of meer een icoon.” Maar is het dan geen heiligschennis om die op te blazen? “Voor sommigen misschien wel”, zo vindt hij.
Maar Michael Verheul van eigenaar Engie ziet dat anders. “Het is wel ook een heel positief moment voor de energietransitie, want die wordt heel erg zichtbaar. De oude kolencentrale verdwijnt.” En nog voordat die verdwenen is, wordt de centrale al omgeven door windturbines en zonnepanelen.

Gecontroleerd "opblazen"

De centrale is eind 2015 al gestopt, maar de sloop die al in 2018 is begonnen gaat niet erg snel. Kan zo’n centrale niet in één keer opgeblazen worden? Verheul: “Het moet gecontroleerd gebeuren en van tevoren moet alles gesaneerd zijn. Want je kunt niet zo maar alles opblazen.”
Maar deel voor deel gaat dat wel, al legt Verheul uit dat het feitelijk niet om opblazen gaat, maar om neerhalen met behulp van explosieven in de draagconstructie. Begin volgend jaar wordt de iconische schoorsteen naar beneden gehaald en aan het einde van de zomer van 2022 moet de oude centrale volledig verdwenen zijn.

Zie ook: