nieuws

Speeltuinen dreigen te verdwijnen in Buren, kan dat nog voorkomen worden?

BUREN - Voor veel gemeenten lijkt het een ei van Columbus om inwoners verantwoordelijk te maken voor speeltuinen. Zij zijn zo meer betrokken en het bespaart de gemeente veel geld. Maar bijna tien jaar nadat dit beleid is ingevoerd, krabt de gemeente Buren zich achter de oren. Alle speeltuinverenigingen hebben spijt en veel speeltuinen dreigen te verdwijnen.
Inwoners van het stadje Buren luiden de noodklok. Zij hebben een mooie grote speelweide aan de Onderdreef maar langzamerhand raakt deze in verval.
"De toestellen worden steeds minder, er verdwijnen speeltoestellen, het zand is er slecht aan toe", somt Bert van Genderen van inwonerscollectief Burgers voor Buren op. "Het hele speeltuintje begint zo langzamerhand te verglijden naar iets waar je eigenlijk met goed fatsoen de kinderen niet meer kunt laten spelen."
Speeltuinverenigingen Buren wilden dat ze er nooit aan begonnen waren
Oorzaak is het speeltuinenbeleid dat de gemeente in 2012 invoerde. Zoals overal in de gemeente werd een vereniging van inwoners verantwoordelijk voor de speeltuin maar die gooide het bijtje erbij neer vanwege de hoge kosten. Het enige dat nu in principe nog gebeurt is het weghalen van toestellen wanneer deze niet meer veilig zijn.

'Forse heroriëntatie nodig'

En Buren is niet de enige plaats waar het misgaat. De huidige wethouder Pieter Neven heeft net een evaluatie laten uitvoeren. De uitkomsten vragen om 'een forse heroriëntatie', luidt de conclusie.
"De boodschap aan de raad is: denk nog eens heel goed na over je speeltuinenbeleid", zegt hij. "Wil je dit wel. Je kunt niet zeggen dat het helemaal mislukt is, want er zijn ook plekken waar het goed gaat. Maar als je dit zo laat, dan maak je bewust de keuze dat er speeltuinen gaan verdwijnen."
Al in 2015 bleek na een rondvraag onder de speeltuinverenigingen dat bij meer dan de helft van de speeltuinen in de gemeente wat aan de hand was: te weinig vrijwilligers en geen geld voor nieuwe toestellen. Het beleid werd als onvriendelijk ervaren.
Eind 2020 is een brede enquête uitgezet over het speeltuinbeleid. Er volgde een enorme respons met een roep om aandacht en verandering, meldt het evaluatierapport nu.

Geen geld en te weinig vrijwilligers

Bij de verenigingen wegen de verantwoordelijkheden voor de kosten, de veiligheid, de dagelijks benodigde aandacht en organisatiekracht zwaar. Er zijn vraagtekens bij de continuïteit. Ze missen steun van de gemeente zowel qua kennis en inzet als financieel.
Sponsoren zijn massaal afgehaakt evenals vrijwilligers. Er zijn nauwelijks nieuwe vrijwilligers te vinden en geen van de verenigingen heeft geld voor nieuwe toestellen. Dit terwijl de meeste speelruimtes aan een update toe zijn. Alle verenigingen geven aan dat ze er nu niet meer aan zouden beginnen als ze opnieuw gevraagd zouden worden onder deze voorwaarden een speeltuinvereniging op te richten.

'Een schroefje hier, een boutje daar'

"We zaten in een modus van we kunnen een schroefje hier, een boutje daar en we kunnen gaan schilderen", vertelt oud-voorzitter van stichting Speeltuinen Buren Peter Mols. "Maar we merkten dat het met alle eisen heel snel in de papieren liep. Een toestel vervangen kost zo 25 à 30.000 euro. We hebben onszelf stevig verkeken op die kosten."
Wethouder Neven vindt ook dat er iets moet gebeuren. Maar hij doet daar geen voorstel voor. "We zitten in een behoorlijk fors bezuinigingstraject", licht hij toe. "Dan ga je geen voorstellen voor nieuw beleid doen. Het is aan de gemeenteraad om voor de toekomst na te denken of hier geen mouw aan te passen is. Eigenlijk zou ik het liefst op wat voor manier dan ook, misschien incidenteel, geld willen vinden om toch verenigingen te kunnen helpen."