nieuws

Geen raadsenquête naar 'hoofdpijndossiers' Ermelo

De gemeenteraad vindt een raadsenquête niet nodig
De gemeenteraad vindt een raadsenquête niet nodig © Omroep Gelderland
ERMELO - Er komt geen raadsenquête naar de bestuurlijke crisis in Ermelo. Dat heeft de gemeenteraad van Ermelo woensdagavond besloten. Al snel werd duidelijk dat er een amendement zou worden ingediend door de SGP waarin werd opgeroepen om af te zien van het zwaarste middel dat de gemeenteraad heeft. Dat amendement was mede ondertekend door CU, Progressief Ermelo en de VDD, samen goed voor 12 zetels en dus een meerderheid.
Alleen CDA en Burgerbelangen Ermelo tekenden het amendement niet niet. Deze partijen pleiten er samen met CU voor om in ieder geval een gesprek aan te gaan met de burgers en ondernemers die betrokken waren bij die zogenoemde 'hoofdpijndossiers'. Ook daar is een meerderheid voor. In totaal gaat het om zo'n 15 dossiers, maar voor het rapport over de bestuurscrisis zijn er drie onderzocht. In ieder geval met de betrokkenen van die drie dossiers wil de gemeenteraad dus in gesprek.

De dossiers

Zo is daar de zaak rond Bar Twinns. Ondernemer van de kroeg Caspar Meijbaum zegt doelbewust te zijn tegengewerkt door de gemeente Ermelo en met name door de oud-burgemeester.
Het tweede dossier gaat over pallet- en timmerfabriek Ten Hove. Omwonenden gaven aan overlast te ervaren en dat het bedrijf de regels regelmatig overtrad. Zo had het bedrijf meer pallets opgeslagen op zijn terrein dan mag volgens de omgevingsvergunning. Verder zouden er illegale bouwwerken staan. De gemeente weigerde in eerste instantie om op te treden, maar werd daar uiteindelijk door de Raad van State toe gedwongen.
En de derde zaak is misschien wel de bekendste: eendenbedrijf Tomassen Duck-To. De eendenslachterij kreeg van Ermelo ruim baan om het bedrijf uit te breiden, tot ongenoegen van een deel van de inwoners. Er was sprake van stankoverlast en dierenactivisten klaagden over dieronvriendelijke behandeling van de eenden. Er werd zelfs een brand gesticht waarvoor dierenactivist Peter Janssen (ook wel bekend als de veganstreaker, red.) werd veroordeeld.

Onderste steen

De betrokkenen hoopten dat de onderste steen boven zou komen. Maar toen duidelijk werd dat ze tijdens de vergadering waarin dit werd besproken, slechts 3 tot 5 minuten spreektijd kregen, besloten ze niet te komen. Dat wordt door veel partijen betreurd. Fractievoorzitter Bart van der Knaap van Burgerbelangen Ermelo is daar misschien wel het meest uitgesproken over: "Bij mij is dit echt een ergernis: dat de betrokken personen niet aan tafel komen, maar dat ze wel de pers opzoeken. Daarom daag ik deze partijen uit om wel aan tafel te komen."
Een oproep die door meer partijen wordt gedeeld. Ook Herma Herma van der Weide, fractievoorzitter van de VVD, hekelt de houding van de inwoners van Ermelo die zich door de gemeente benadeelt voelen: "De gemeente heeft door de tijd heen niet altijd adequaat gehandeld. Maar het was nooit het doel om burgers rechten te ontnemen". Zij pleit er voor om met elkaar in gesprek te gaan. "De pers opzoeken voordat er een gesprek is geweest met de betrokkenen moeten we niet doen."
Ook CU en CDA willen alsnog graag in gesprek met de benadeelde burgers. Dick Tillema van CU daarover: "Wij willen graag alsnog met de betrokken burgers in gesprek. Anders blijven we allemaal met een kater zitten." Erik van der Weide, raadslid van het CDA vindt nog iets anders een gemiste kans: "Dat een van de hoofdrolspelers, de voormalig burgemeester, niet gehoord is. Ook als CDA stellen we voor om alsnog met de betrokken in gesprek gaan. Deze bevindingen zijn nodig voor lessen in de toekomst."
Het voorstel van de onderzoekscommissie om een burgerforum op te zetten om zo een bredere dialoog met de bevolking te kunnen voeren kon op minder instemming rekenen. Fractievoorzitter Frank Snoek van de SGP daarover: "Er zijn voldoende handvaten om te leren. De zaak wordt niet transparanter als er ook nog een burgerforum wordt ingesteld."

Conclusie

Als je de avond kort zou moeten samenvatten, kan je het volgende stellen: Er komt géén raadsenquête, géén burgerforum. Wel moet er gewerkt worden aan de communicatie vinden de partijen en komt er een gesprek met de inwoners die vinden dat ze onjuist zijn behandeld door de gemeente. Bovendien moet het gezamenlijke drankje na de vergadering weer terugkomen vinden de partijen.
Van der Knaap van Burgerbelangen Ermelo: "Na een sportwedstrijd wordt er ook na hevige strijd een biertje gedronken". Anneke Knoppert fractievoorzitter van Progressief Ermelo voegt daar aan toe: "Het biertje en het wijntje worden zeker gemist. Dat heeft zeker meegespeeld het afgelopen jaar." Zij vindt dat er ook heel hard gewerkt is de afgelopen tijd en ze heeft er vertrouwen in dat het allemaal goed komt in Ermelo. En dat lijkt door andere partijen gedeeld te worden.