Nieuws

Verhaal van vliegenier die crashte in Zutphen tijdens WOII heeft nu een gezicht

ZUTPHEN - Precies 77 jaar geleden crashte piloot William Gibbs Abbott in de uiterwaarden bij Zutphen. Zijn toestel, een Spitfire, werd neergehaald door de Duitsers. Zijn verhaal heeft sinds vandaag een gezicht, in de vorm van een monument bij de wijk De Hoven.
Bij een speciale herdenking voor de omgekomen Nieuw-Zeelander is het monument donderdag onthuld. Dat gebeurde op bijzondere wijze. Om 13.37 uur maakte een Spitfire twee rondes boven Zutphen. De route die Abbott in 1944 ook aflegde, niet wetende dat het zijn laatste missie zou zijn.
Bekijk hier de bijzondere onthulling van het monument:
Title

Blijvende herinnering

Door een aanval van de Duitsers stortte de toen pas 22-jarige piloot neer in de uiterwaarden, aan de kant van De Hoven. Een verhaal dat veel ooggetuigen, maar ook jongere generaties, niet loslaat. Ed Radstake uit Zutphen zocht de afgelopen jaren uit hoe het leven van Bill - zijn bijnaam - er voor zijn dood uitzag.
"Ik ben opgegroeid in een huis een paar honderd meter van de plek waar hij in de uiterwaarden terechtkwam", zegt Radstake. "Toen mijn oma mij vertelde over dit verhaal, was ik gelijk geboeid. Het heeft me nooit meer losgelaten."

Blijvende herinnering

Hij kwam onder meer in contact met ooggetuigen en met familie van Abbott. Voor het monument probeerde hij een steen uit Nieuw-Zeeland te halen. Dat lukte niet, door corona, maar in Drenthe vond hij een gelijkwaardig alternatief.
My greatest wish is to help tiny things up, staat er in de steen gegrafeerd. Dit schreef de jonge piloot uit Auckland naar zijn familie over zijn missie in Europa.
Radstake wil met het monument een blijvende herinnering creëren voor de piloot. "Met dit monument wil ik Bill een gezicht geven, zodat iedereen die hier langs loopt zich realiseert wat oorlog doet met een jong mens, met Bill in dit geval. Ik hoop echt dat mensen hierdoor zien wat er zich hier heeft afgespeeld."