Instellingen

Kroondomein toch sluiten? 'Dat kan Willem-Alexander niet maken'

Harry Voss.
Harry Voss. © Omroep Gelderland

APELDOORN - Een bijzondere week heeft Harry Voss zonder meer. De 'gepensioneerde actievoerder' streed 35 jaar lang tegen de jaarlijkse sluiting van kroondomein Het Loo en kreeg woensdag zijn zin, in dezelfde week dat hij voor het eerst een wolf zag in het bosgebied bij Apeldoorn. Het domein toch weer sluiten? In de ogen van de natuurliefhebber kan de koning dát echt niet maken.

Koning Willem-Alexander moet het 10.400 hectare metende kroondomein Het Loo het hele jaar openhouden, wil hij een subsidie van 4,7 miljoen euro voor het domein behouden. Dat is in het kort de boodschap van het kabinet aan de Tweede Kamer. Tot nu toe sloot het domein elk jaar drie maanden lang de poorten voor alle publiek, naar verluidt zodat de koninklijke familie er ongestoord kon jagen.

'Het is van ons allen'

Tegen die sluiting en privéjacht streed Harry Voss een 'ernstig stuk' van zijn leven. "We hebben zelfs nog tegen prins Bernhard geknokt, want met hem begon het allemaal. Maar het kroondomein is in 1959 aan de Nederlandse bevolking geschonken. Het is van ons allen."

Strijd

Toch beaamt Voss dat de strijd wellicht nog niet is gestreden. De koning kan immers nog besluiten af te zien van de subsidie en het domein dan toch elk jaar weer voor maanden te sluiten. "Dat zou een geweldige stunt zijn, maar dat kan hij niet maken", meent Voss. "Dat zou aantonen dat hij jarenlang subsidie kreeg terwijl hij het blijkbaar allemaal gewoon zelf kan betalen."

'Wát een dier'

In het kroondomein stond Voss woensdag al veel media te woord. Maar echt genieten deed de actievoerder maandag, op precies dezelfde plek. Hij had er namelijk een ontmoeting met zijn allereerste wolf: "Ik had al wel wolvendrollen gezien, maar nog geen wolf. Ik besloot om deze week elke dag om zes uur op te staan om het bos in te gaan. Al na anderhalf uur kwam ik een wolf tegen, ik reed hem na een bocht bijna aan. Hij keek me even aan en ging er toen vandoor. Wát een dier, ik voelde de tranen achter mijn ogen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!