Nieuws

Rel Berends en Scherpenzeelse burgemeester ettert door

Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
SCHERPENZEEL - De relatie tussen de commissaris van de Koning John Berends en waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel staat op scherp. Klein stelt nu dat Berends gesuggereerd heeft om medewerkers van de gemeente te ontslaan.
De burgemeester van Scherpenzeel doet dat in beantwoording van raadsvragen. De letterlijke tekst van Klein:
Daarmee neem ik ook direct afstand van uw opmerking alsof het college van B&W dan wel ondergetekende in de gelegenheid is medewerkers te ontslaan.
Berends wil woensdag desgevraagd niet reageren. "De commissaris wil eerst in gesprek met de heer Klein", zegt een woordvoerder.

Gedoe om brief

Burgemeester Klein kwam eerder onder vuur te liggen door een nawee van zijn brief aan de Gelderse politiek. Die verstuurde hij op de dag van de besluitvorming over de toekomst van de gemeente. De strekking: geen fusie met Barneveld.
Overigens vindt Klein dat die brief door iedereen verkeerd is geïnterpreteerd. De suggestie dat hij twijfelt aan de integriteit van het Gelders college, werpt hij verre van zich. "De interpretatie die de Statenleden en GS-leden aan het mailbericht hebben gegeven, is naar de mening van burgemeester Klein, volledig buiten de orde."
Over die brief van de SGP'er ontstond wrevel omdat Berends een gesprek had met Klein. In dat gesprek zegt Klein 'ernstig in verlegenheid te zijn gebracht en passende maatregelen te willen nemen'. Dat deed de oppositie in Scherpenzeel de wenkbrauwen fronsen. Schreef hij die mail dan wel zelf? Of is die brief door iemand anders verstuurd? De oppositiepartijen stelden raadsvragen.
Klein stelt dat hij volledig achter de inhoud van de brief staat. Hij zegt ernstig in verlegenheid te zijn gebracht door de interpretatie door anderen van zijn brief, niet door de brief zelf. Ook zegt hij in de zeven kantjes tellende beantwoording dat hij 'zeer kort voor het herindelingsdebat kennis heeft gekregen van informatie die mogelijkerwijs een ander – niet correct – beeld kan geven'.
Wat die informatie dan is of waar het vandaan komt, zegt hij niet. "Met de herkomst en inhoud van deze informatie wenst de burgemeester prudent om te gaan."

'Ik heb ondertiteling nodig'

De antwoorden op de raadsvragen lijken weer nieuwe vragen te creëren, in plaats van antwoorden te verschaffen. De oppositie is helemaal niet blij met de antwoorden. "Ik heb ondertiteling nodig", zegt Annet van Riel, raadslid voor PRO Scherpenzeel.
"Het zijn geen antwoorden op vragen, een duidelijke ja of nee ontbreekt", vindt Peter Klaassen van het CDA. "Er zijn heel veel woorden aan gewijd, maar geen antwoorden", sluit Marieke van de Beek van de ChristenUnie zich daarbij aan. Ze beraden zich nog op een vervolgstap.
Overigens deelt Klein nog een sneer uit. Hij vindt het 'in zijn algemeenheid ongepast, onoorbaar en niet prudent, om gespreksinhoud te delen met buitenstaanders'. Precies dat wat Berends deed, al zegt hij dat dan weer niet expliciet.