Nieuws

Topdrukte op Waalstrandjes, maar gevaar ligt op de loer

Op de Waalstrandjes bij Nijmegen was het vandaag druk.
Op de Waalstrandjes bij Nijmegen was het vandaag druk. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Met dit warme nazomerweer zoeken Gelderlanders massaal verkoeling aan het water. Zo is het druk bij onder andere de strandjes aan de Waal bij Nijmegen. Vooral studenten weten het rivierwater te vinden. Maar dit is niet zonder gevaar. Rijkswaterstaat waarschuwt vooral niet te ver het water in te gaan.
In de Waal, maar ook in de Rijn en IJssel, staat een sterke stroming. Hierdoor kunnen mensen onbedoeld verder de rivier in worden getrokken, weet Thijs Scheres van Rijkswaterstaat. "Dat mensen pootjebaden is prima, maar ga vooral niet verder het water in", benadrukt hij. Volgens hem gaat het regelmatig fout met soms dodelijke afloop.
Op dit Waalstrandje namen de meeste bezoekers geen risico:
Topdrukte op Waalstrandje, maar gevaar ligt op de loer

Verraderlijke stroming

Tussen de kribben in de rivier kan de stroming verraderlijk zijn. "Er komen grote schepen voorbij en die zuigen je zo mee. Je denkt dat je stevig staat, maar je wordt zo meegetrokken." Bovendien is het water relatief koud, waardoor er volgens Scheres kans is op kramp en onderkoeling.
Hoewel het niet verboden is om in de Waal bij Nijmegen te zwemmen, raadt de woordvoerder van Rijkswaterstaat dit dus ten zeerste af. "Je kan dan beter in de Spiegelwaal gaan zwemmen, daar is nog een deel afgezet. Dat is een stuk veiliger." Hij verwijst naar de website zwemwater.nl waarop je kan zien waar je het beste kan zwemmen.

Zie ook: