Nieuws

Dit zijn de beste korte films van Gelderse talenten

© Omroep Gelderland
Zondag zijn tijdens filmfestival Go Short Arnhem de winnaars van de Gelders Kort competitie bekendgemaakt. De winnaars ontvangen het Gouden Hert, een vakjuryprijs door makers en voor makers ter waarde van 1.000 euro.
Dit jaar selecteerde de jury twee winnaars. Sil van der Woerd won met zijn korte film Mirage de prijs voor beste fictie. Sebastian Mulder won de prijs voor beste non-fictie met zijn korte film NAYA - Der Walt hat Tausend Augen. Ook deelde de jury nog een 'special mention' uit aan lokaal Danscollectief Arnhemse Meisjes.

Mirage

Sil van der Woerd maakte de korte film Mirage, over een jager die, gekweld door de naderende dood van zijn vrouw, wordt geconfronteerd met zijn emoties. Sil combineert in zijn werk exotische locaties, verbluffende cinematografie en visuele effecten. Zo vertelt hij oprechte verhalen, bijvoorbeeld over ecologische en humanitaire onderwerpen. Sils nieuwere werk behandelt onderwerpen als ontbossing, overconsumptie, opwarming van de aarde en de plastic soep.
De jury over Mirage:
Een pareltje waarmee groot talent Van der Woerd laat zien dat hij ook zonder woorden een ontroerend verhaal over verlies, dood en rouw kan vertellen - volledig vertrouwend op de kracht van beeld en geluid. Knap, hoe benauwend dat weidse Schotse berg- en boslandschap voelt, en hoe de film het verdriet van de jager een concrete en toch abstracte gestalte geeft en het letterlijk onontkoombaar maakt. En wanneer de man in de laatste scène bij zijn doodzieke vrouw gaat liggen - zo fijn om spaghettihorror-legende Catriona MacColl in de nadagen van haar carrière ook eens van een heel gevoelige kant te zien! - blijken het overdonderende effecten- en geluidsontwerp je vooral op dat stille, aangrijpende moment te hebben voorbereid. Heel fraai.
Mirage - Sil van der Woerd
Mirage - Sil van der Woerd © Omroep Gelderland

NAYA - Der Walt hat Tausend Augen

In NAYA - Der Walt hat Tausend Augen wandelt een wolf van Duitsland naar België, gevolgd door gps. Ze haalt de krantenkoppen, omdat ze de eerste wolf in België in een eeuw tijd is. Dan verdwijnt ze plotseling uit het zicht. Sebastian Mulders korte film is een voyeuristische collage van gevonden beelden van wilde dieren en bewakingscamera's. Relaties tussen de mens en een iconisch wild dier worden verkend en bevraagd. Dit verkennen en bevragen van relaties tussen mens en natuur is kenmerkend voor Sebastians werk. Hij stelt hiermee de toekomst van onze wereld ter discussie.
De jury over NAYA - Der Walt hat Tausend Augen:
Hoe gaan we om met de wolf? Is er in onze volgebouwde maatschappij wel plek voor het aanvankelijk zo enthousiast ontvangen beest? Hoe kijken we naar de natuur en hoe wordt die blik teruggekaatst? Het is een zeer actuele thematiek, die in Naya niet los te koppelen valt van de dwingende vorm: ook deze spannende collage van archiefbeelden - materiaal gedraaid door ontelbare surveillance-camera's, in het wild en in de bebouwde kom - biedt een uniek perspectief op de wolf en haar gastheer, de mens.
NAYA - Der walt hat tausend augen - Sebastian Mulder
NAYA - Der walt hat tausend augen - Sebastian Mulder © Omroep Gelderland

Memories of the Future

In hun korte film speelt Danscollectief Arnhemse Meisjes al draaiend en dralend met de tijd, totdat het heden als enige overblijft. De beelden en bewegingen vertellen het verhaal van één mens en ieder mens tegelijkertijd. Een steeds terugkerende cyclus van overgave, vrijheid, doorzettingsvermogen en kracht. Ervaringen uit het verleden en herinneringen uit de toekomst versmelten. Met muziek van Wout Kemkens (onder meer bekend van De Niemanders en Donnerwetter) en gefilmd door Floris Verweij.

Over Go Short Arnhem

Go Short Arnhem vond plaats van 9 tot 12 september in Arnhem. Het festival legt de focus op Gelders filmtalent. De prijsuitreiking van de Gelders Kort competitie was de afsluiter van Go Short Arnhem 2021.