Nieuws

'Wat heb je over voor een mensenleven?', Ede wil brandweerkazerne na 26 jaar sluiten

Ploegchef Ron Voois.
Ploegchef Ron Voois. © Omroep Gelderland
EDE - De mogelijke sluiting per 1 januari 2022 van brandweerkazerne Stadspoort in Ede komt aan als een klap in het gezicht van de vrijwilligers. Uit een onafhankelijk evaluatierapport van de Veiligheidsregio Gelderland Midden (VGGM) blijkt dat de Stadspoort wel degelijk een meerwaarde heeft. Toch wil het college van burgemeester en wethouders de kazerne na 26 jaar sluiten.
Die boodschap deelde burgemeester René Verhulst vorige week maandag mee aan de brandweervrijwilligers nadat het evaluatierapport met hen was besproken. Volgens Verhulst blijkt uit het rapport dat Ede ruimschoots boven de norm voor aanrijtijden zit dankzij de invoering van de 24-uursdiensten bij de kazerne in het centrum.
"Per jaar kost het openhouden van de Stadspoort 250.000 euro", weet Verhulst. Dat geld uit het veiligheidsbudget wil de burgemeester liever besteden aan de aanpak van zaken als jeugdcriminaliteit en verwarde personen.

'Wat heb je over voor een mensenleven?'

Ploegchef Ron Voois van de Stadspoort was met stomheid geslagen toen hij de mededeling van de burgemeester hoorde. "Dan is het dus geen onderzoek over meerwaarde, maar gewoon een ordinaire bezuiniging. Dan is het maar de vraag wat je over hebt voor een mensenleven. Want bij een reanimatie telt iedere seconde."
Bekijk de reportage:
'Het is gewoon een ordinaire bezuiniging', Ede wil brandweerkazerne na 26 jaar sluiten
Voois plaatst ook vraagtekens bij het bedrag dat wordt genoemd om de Stadspoort per jaar open te houden. "Ik vind het een beetje gegoochel met cijfers en je kan het op diverse manieren uitleggen. Maar als je er puur sec naar kijkt dan is dat heel erg veel voor deze post."
Volgens de brandweervrijwilligers is een flink deel van het bedrag terug te leiden naar het salaris van het management van de VGGM dat bij sluiting wordt verdeeld over andere brandweerposten. Datzelfde geldt voor de afschrijfkosten voor de brandweerauto's die bij een eventuele sluiting naar andere kazernes gaan.
Brandweermannen van Stadspoort in Ede.
Brandweermannen van Stadspoort in Ede. © Omroep Gelderland

'Ik mis de menselijke factor'

Bij zowel het college als de VGGM mist de ploegchef de menselijke factor. "Ik heb al meerdere mannen wazig zien rondlopen. Als ik vervolgens vraag wat er aan de hand is antwoorden ze: ja, wat moet ik nou als dit dicht is?" Voois vervolgt: "Alle vrijwilligers wonen maximaal op 2 minuten afstand van de kazerne. Deze mensen hebben de afgelopen 26 jaar voor de Stadspoort hun sociale leven aangepast. Ze rukken zo'n 140 keer per jaar uit voor de burger in nood."
Donderdagavond bespreekt de gemeenteraad het evaluatierapport van de VGGM. Voois besluit: "En we zullen zien dat als de post daadwerkelijk dichtgaat, dat het wat teweeg gaat brengen. Ik denk dat ik nog heel veel gesprekken moet gaan voeren."
Het is niet de eerste keer dat er wordt gesproken over het sluiten van de Stadspoort. Want al voor de invoering in december 2020 van de 24-uursdiensten bij de kazerne in het centrum lagen deze plannen op tafel. Maar door flinke commotie onder buurtbewoners, politieke partijen en de brandweervrijwilligers bleef de Stadspoort 12 maanden langer open en werd het onafhankelijke evaluatierapport gestart.