Arnhem en omstreken / Achterhoek

Mogelijk toch stikstofhandel met boeren, maar er is twijfel

Huis der Provincie.
Huis der Provincie. © Provincie Gelderland
ARNHEM - Bij de provincie ligt een voorstel om stikstofhandel met boeren toch mogelijk te maken. Maar er is twijfel onder Statenleden.
Voor alle projecten - nieuwbouw, wegenbouw, nieuwe agrarische ontwikkelingen - waar stikstof bij vrijkomt, moet worden gecompenseerd. Een van de mogelijkheden is om die stikstof ergens anders weg te halen en daarvoor te betalen: dat heet extern salderen. De angst is alleen dat de agrarische sector wordt leeg gekocht.
Daarom hield de provincie voor die sector de deur dicht, maar nu kan 'ie toch op een kier. Alleen de Statenleden zijn wantrouwend. Dat komt door een van de redenen waarom het volgens de provincie nu wel kan. Het Rijk heeft namelijk nieuwe regels opgesteld voor de stikstofuitstoot.
Na 25 kilometer hoeft die uitstoot niet meer worden gecompenseerd, dus een nieuwbouwwijk in Amsterdam hoeft niet te compenseren voor neerslag op de Veluwe.
Dat voorkomt - volgens de provincie - ook ongebreidelde handel omdat er simpelweg minder vraag naar stikstof op de Veluwe is. De Gelderse politiek vraagt zich echter af of die grens juridisch wel houdbaar is. Een toverstokje, wordt het genoemd. Er is weinig vertrouwen in de juridische houdbaarheid en er zijn tijdens de Statenvergadering woensdag keer op keer schuddende gezichten te zien.

Volgende week weer vergadering

Politiek moet er nog over worden besloten en het is maar de vraag of Statenleden het zien zitten. Als het plan doorgaat, komen er wel voorwaarden aan de handel. Zo moet een boer die zijn rechten verkoopt ook zijn stallen slopen. Dat moet leegstand, verloedering en ondermijning tegengaan. De boer moet dat zelf betalen of zorgen dat de aankoper daarvoor opdraait.
Volgende week wordt er opnieuw vergaderd, dan staat er drie uur gepland om over het onderwerp verder te praten.