nieuws

Hoor je harde knallen? Dat komt door het neerhalen van deze oude kolencentrale

NIJMEGEN - Inwoners van Weurt en het westen van Nijmegen moeten donderdagochtend niet gek opkijken als ze een paar harde knallen horen. Het hoort allemaal bij een gecontroleerde ontploffing van het eerste deel van de oude kolencentrale. De sloop van de oude fabriek is al jaren aan de gang, maar daar was tot op heden van de buitenkant niet heel veel van te zien. Daar komt nu verandering in.
Rond 10.00 uur 's ochtends wordt de zogeheten rookgasontzwavelingsinstallatie met behulp van springstoffen naar beneden gehaald. Het gaat om het bouwwerk dat als het ware onder de iconische schoorsteen staat. Die blijft voorlopig nog staan, maar zal in één van de volgende fases begin volgend jaar op dezelfde manier naar beneden worden gehaald. Het is nu dus de beurt aan het 35 meter hoge gebouw daaronder.

"Geen gevaar voor omgeving"

Volgens ENGIE-woordvoerder Michael Verheul is er geen gevaar voor de directe omgeving. "Er zijn in de directe omgeving huis aan huis brieven bezorgd om de omgeving te informeren en de naastgelegen bedrijven zijn allemaal persoonlijk geïnformeerd". De eigenaar van het pand en het terrein heeft ook posters opgehangen en digitaal nieuwsbrieven verstuurd. Wegen blijven ten tijde van de ontploffing gewoon toegankelijk. "Wel zijn er verkeersregelaars aanwezig op de Westkanaaldijk en de politie is aanwezig als de openbare orde en veiligheid in het geding komen."
De sloop begon jaren geleden al, maar werd een tijdje stilgelegd vanwege een dodelijk ongeval op de bouwplaats. ENGIE nam een nieuwe aannemer in de arm. Na de ontploffing van donderdag volgen er nog soortgelijke momenten in vier volgende fases, waar onder meer de katalysator, de machinekamer, het ketelhuis en de schoorsteen op dezelfde manier tegen de grond zullen gaan. ENGIE gaat het terrein vervolgens compleet duurzaam herontwikkelen, zodat onder meer de omliggende woonkernen van energie kunnen worden voorzien.

Zie ook: