Nieuws

Automobilist die hardloper doodreed had geen rijbewijs

De auto waarmee de verdachte reed.
De auto waarmee de verdachte reed. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De 39-jarige man uit Oss die in mei van dit jaar een 52-jarige hardloper uit Zaltbommel doodreed moet, als het aan het OM ligt, voor 8 maanden de cel in. Hij kreeg een eis te horen van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Woensdagmorgen werd tijdens de zitting duidelijk dat de man geen rijbewijs had.
"U had niet eens mogen rijden," zei de rechter verzuchtend tegen de verdachte, die na het ongeval ook nog eens is doorgereden. Tijdens de zitting in Arnhem bleek de verdachte al eens eerder veroordeeld te zijn voor het rijden zonder rijbewijs.
De aanrijding vond 30 mei van dit jaar plaats ter hoogte van de Ketelsteeg in het buitengebied van Zaltbommel, waarna de bestuurder er na het ongeluk vandoor ging. De politie verspreidde via Burgernet een oproep om uit te kijken naar een donkerblauwe bestelauto met mogelijk schade aan de zijspiegel of koplamp.
Zo'n drie kilometer verderop, in de wijk De Vergt, werd de bestelauto aangetroffen die aan dat signalement voldeed. Buurtbewoners zagen de auto staan en schakelden de politie in. De verdachte geeft toe in die auto gereden te hebben.
De verdachte zei in de rechtbank dat hij zich later wilde melden bij de politie. Hij was doorgereden omdat hij bang was en in shock. "Ik ga niet vluchten, ik ga dit allemaal onder ogen zien", zei de verdachte tegen de rechter.

Op de trein gestapt

Maar de rechter zei tegen de verdachte dat zijn handelen er veel van weg heeft dat hij wel wilde vluchten. De verdachte haalde, na de auto ergens achteraf geparkeerd te hebben, spullen op bij zijn ouders. Daarna stapte hij op de trein. In Eindhoven gooide hij zijn simkaart weg en in Venlo ging hij op bezoek bij een vriend, waarna hij zou willen doorreizen naar familie in Duitsland.
De vriend in Venlo hoorde hem met zijn familie bellen dat hij hen lange tijd niet meer zou zien. Toen de verdachte hem vertelde dat hij een ongeval had veroorzaakt, belde die 112 en gaf zijn vriend aan. "Ik moest hem aangeven. Hij was een maatje van mij, maar we hebben ook te maken met de nabestaanden'."
De politie pakte de verdachte vervolgens op het station in Venlo op. Hij zei toen tegen de politie dat hij zich in Zaltbommel wilde aangeven.

Reclassering

De man uit Oss kreeg dus een eis van 12 maanden cel, waarvan 4 maanden voorwaardelijk tegen zich te horen woensdag. Aan het voorwaardelijke deel hangt een proeftijd van twee jaar, ook moet er toezicht komen van reclassering en moet hij meewerken aan een behandeling voor alcohol en drugs.
De 39-jarige verdachte heeft spijt, zo verklaarde hij in de rechtszaal. Snikkend zei de verdachte dat hij zijn verklaring niet kan voorlezen. Dat deed zijn advocaat, die ook benadrukte dat zijn cliënt niet te hard gereden heeft. "Mijn woorden en acties zullen nooit de pijn wegnemen. Ik heb geen rust gekend. Ik wil geen medelijden, ik wil laten weten dat ik immense spijt heb. Ik accepteer alle straf, het is mijn schuld."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.