Nieuws

Pieter van Vollenhoven opent Zilvermuseum Doesburg: 'We zijn uitermate verheugd'

Pieter van Vollenhoven met zijn echtgenote prinses Margriet.
Pieter van Vollenhoven met zijn echtgenote prinses Margriet. © RVD / Anko Stoffels
DOESBURG - Pieter van Vollenhoven komt vrijdag 24 september het Zilvermuseum in Doesburg openen. In het kleine museum in de Martinikerk is een collectie zilveren mosterdpotjes, mosterdlepeltjes en aanverwante zilveren objecten te zien. De Stichting Zilvermuseum Doesburg is erg blij met het bezoek van de echtgenoot van prinses Margriet.
"Iemand van ons stichtingsbestuur wist dat Pieter van Vollenhoven geïnteresseerd is in zilverwerk en een warm hart toedraagt aan monumentale gebouwen, dus het leek ons heel mooi als hij de officiële opening zou verrichten", vertelt Roel Feltmann van de stichting. "Nu zijn komst door de Rijksvoorlichtingsdienst is bevestigd, zijn we uitermate verheugd."

'Zilver en mosterd verdragen elkaar niet'

Het Zilvermuseum is al sinds juni open voor publiek. Het thema van de openingsexpositie is ‘Zilver en Mosterd’. In Doesburg wordt sinds de 15e eeuw mosterd geproduceerd. In totaal heeft de stichting zo'n 450 mosterdpotjes, waarvan er nu 150 zijn uitgestald in vitrines. "Het is de bedoeling dat de collectie na een aantal maanden wisselt", vertelt Feltmann.
De potjes zijn afkomstig uit meer dan 25 landen en komen uit de periode van 1700 tot 1920. "Eigenlijk is het een bijzondere combinatie, mosterd in een zilveren potje, want mosterd en zilver verdragen elkaar niet. Veel van de potjes hebben dan ook een vergulde of glazen binnenkant, zodat het zilver wel mooi blijft." Volgens Feltmann is elk potje een kunstwerkje op zich.

In gesprek met verzamelaar

Na de officiële opening zal Van Vollenhoven een rondleiding door het museum krijgen en in gesprek gaan met de verzamelaar die alle objecten aan het museum ter beschikking heeft gesteld.