Nieuws
Het kroondomein sluiten of niet, waar gaat het ook alweer over?

APELDOORN - Koning Willem-Alexander moet stoppen met de jaarlijkse afsluiting van Kroondomein Het Loo, als hij tenminste de subsidie van het Rijk voor het onderhoud van natuurgebied wil houden. Dit staat in een brief van minister Schouten aan de Tweede Kamer. Er is al jarenlang een discussie over de sluiting van het Kroondomein, maar waar draait het eigenlijk allemaal om?
Wat is het kroondomein Het Loo?
Kroondomein Het Loo is een landgoed van 10.500 hectare. Zo meldt de site van het Kroondomein. Het is daarmee het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland. Het wordt gevormd door de Koninklijke Houtvesterij, met bossen en heidevelden, samen met Het Paleispark dat tegen Paleis het Loo aanligt.
De overgrootmoeder van koning Willem-Alexander, Wilhelmina, heeft het Kroondomein in 1959 aan de Staat gegeven. De koning heeft wel het vruchtgebruik, dat wil zeggen dat hij er gebruik van kan maken. Wel krijgt hij voor het onderhoud een subsidie van de overheid, zo'n 4,7 miljoen euro, eens in de vijf jaar.
Waar draait het om?
Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn is elk najaar drie maanden afgesloten voor het publiek. Niemand mag er dan in. De Koning heeft dan het gebied helemaal voor zichzelf en zijn gasten. Natuur- en dierenwelzijnsorganisaties, omwonenden en politieke partijen verzetten zich al jaren tegen die afsluiting. Het vermoeden bestaat dat de koninklijke familie er dan op wild jaagt, maar dat is officieel nooit bevestigd door het koninklijk huis. Het kroondomein is van 15 september tot 25 december gesloten.
Wat vindt de politiek van de jaarlijkse afsluiting?
Voor andere subsidieontvangers geldt dat ze een terrein minstens 358 dagen per jaar moeten openstellen voor publiek. Ook de Koning mag de hekken dus niet zomaar dichtgooien, vinden onder meer D66, de PvdD en ook de stichting Faunabescherming. Vorig jaar steunde een meerderheid van de Tweede Kamer een motie om het Kroondomein het hele jaar voor publiek toegankelijk te maken.
Maar het kabinet was het daar niet mee eens, zo bleek toen uit de antwoorden van minister Schouten. Op basis van bepaalde subsidievoorwaarden zou het afsluiten van het Kroondomein wel degelijk kunnen. De minister zegt dat er een verband is 'met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de koning'.
Wat staat er nu in de brief van minister Schouten?
Nu stuurt dus diezelfde minister Schouten vandaag een brief aan de Tweede Kamer waaruit toch een ander geluid klinkt. In de brief staat dat de Koning moet stoppen met de afsluiting van het kroondomein, als hij tenminste de huidige subsidie van het Rijk voor het onderhoud van natuurgebied wil behouden. Momenteel is die subsidie 4,7 miljoen. Voor de Koning gaan in 2022 namelijk dezelfde regels gelden als voor andere subsidieaanvragers van natuurgebieden.
In oktober praat de Tweede Kamer weer over de begroting van de Koning. Dan zal de openstelling van Het Loo opnieuw aan de orde komen. De subsidie voor het Kroondomein verloopt aan het eind van dit jaar en premier Rutte heeft beloofd om een nieuwe subsidie voor het afgeven ervan met de Kamer te bespreken.
'Mijn leven is compleet'
Apeldoorner en actievoerder Harry Voss reageert blij op het bericht van de minister: "Hier heb ik 35 jaar voor gestreden. Ik vind het geweldig." Het is voor Voss deze week de kers op de taart: "Maandagochtend zag ik voor het eerst een wolf, en ik dacht dat het niet mooier kon worden. Mijn leven is compleet."
Woensdagochtend vroeg toen alle berichten naar buiten kwamen, was Voss dan ook een tijd lang niet bereikbaar voor een reactie: "Ik was om 6 uur al in het kroondomein, omdat ik hoopte de wolf nog een keer te zien."
Bij thuiskomst moest een journalist hem uit leggen waarom zijn mobiel vol stond met gemiste oproepen en appjes: "Ik moet het nog wel even in laten zakken hoor."
Wat vindt Willem-Alexander?
Op woensdagochtend reageert de Rijksvoorlichtingsdienst via de mail: "In reactie op uw vragen, er wordt nog niet vooruitgelopen op een subsidieaanvraag."
Drie jaar geleden speelde het debat over mogelijke sluiting ook in de Tweede Kamer. De Koning reageerde toen na een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk op de vraag wat hij van het debat vond: "Die discussie hoort bij de Kamer", zei hij destijds.