Instellingen

Herdenking Slag om Arnhem toch in besloten kring

De herdenking van vorig jaar op het Airborneplein in Arnhem.
De herdenking van vorig jaar op het Airborneplein in Arnhem. © ANP

ARNHEM - De herdenking van de Slag om Arnhem op 17 september is toch in besloten kring. De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch zei in juli nog dat er weer publiek kon komen naar herdenking, maar komt daar nu dus op terug. De plechtigheden zijn wel live te volgen bij Omroep Gelderland en RTV Arnhem. Die maken samen een uitzending.

Marcouch liet de gemeenteraad in juli weten dat publiek weer welkom was, na de beperkte herdenking door corona in 2020. Maar die mededeling was op basis van het openingsplan dat het kabinet kort daarvoor presenteerde, laat Marcouch via een woordvoerder weten. De coronaroute van het kabinet is sindsdien weer veranderd, zodat het nu toch een beperkt gezelschap zal zijn, onder wie staatssecretaris Paul Blokhuis van Welzijn en schrijfster Natascha van Weezel.

Veteranen door corona niet naar Nederland

Bij de herdenking in Arnhem zijn de ambassadeurs van Groot-Brittannië, Polen, Verenigde Staten, Canada, Australië en Duitsland aanwezig. De laatste nog levende veteranen kunnen dit jaar wegens de coronapandemie voor de tweede keer niet naar Nederland komen. Acht Britse veteranen van rond de 100 jaar maakten onlangs nog een film voor hun "Nederlandse Airbornevrienden."

De Slag om Arnhem in september 1944 was onderdeel van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden. De geallieerde bevrijders wilden de Rijnbrug bij Arnhem in handen krijgen, maar dat mislukte. Arnhem werd verwoest en de Tweede Wereldoorlog duurde voor Nederland boven de grote rivieren nog tot in mei 1945.

De herdenking in Arnhem bestaat uit een dienst in de Eusebiuskerk en kransleggingen op het Airborneplein. Evenement Bridge to Liberation is overigens op een aantal plaatsen in de stad wel in klein gezelschap te beleven. DI-RECT, Dionne Stax, Ellen ten Damme, Ruben Hein, Pjotr, Dennis Kroon, Nazmiye Oral, Phion en Introdans leveren een bijdrage.

De plechtigheden zijn wel live te volgen bij Omroep Gelderland.Het eerste gedeelte wordt gemaakt door RTV Arnhem, vanuit de Eusebiuskerk. Daarna neemt Gld het over. Beide omroepen zenden het live uit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!