Nieuws

Jerry (83) hoopt dat iemand zijn voorgevels wil hebben, anders dreigt de kliko

Harry zoekt een plek voor zijn verzameling.
Harry zoekt een plek voor zijn verzameling. © Omroep Gelderland
VOORTHUIZEN - Jerry Harberink (83) uit Voorthuizen heeft het maken van miniatuurvoorgevels tot kunst verheven. Wat begon als een hobby liep, zoals Jerry het zelf zegt, volledig uit de hand.
In zijn chalet op een recreatiepark in Voorthuizen werkt Jerry aan een miniatuur van het oudste huis op Schiermonnikoog. Het huis dat hij namaakt moet een gevel hebben die spreekt, vertelt hij gepassioneerd.
"Het dak van dit huis is bijvoorbeeld niet symmetrisch en dat zijn leuke dingen aan een huis. Voor elke gevel maak ik speciale steentjes die overeenkomen met de kleur van het gebouw. Ik maak geen voorgevels van een twee-onder-een-kap. Dat zou ik wel kunnen maken maar ik vind het niet leuk. Ik wil de sfeer van het huis hebben. Je moet de gebreken laten zien van het gebouw. Holland heeft prachtige mooie gevels, het is net een snoepwinkel."
Wil je de uit de hand gelopen hobby van Jerry zien?
Jerry zoekt nieuwe bestemming voor zijn verzameling

Van blokkendoos naar voorgevel

Het maken van de voorgevels begon jaren geleden toen de kinderen van Jerry klein waren en met speelgoedautootjes speelde. Om het spelen met de auto’s levendiger te maken, besloot hij er huisjes bij te maken.
"Die blokkendozen zagen er niet uit", lacht Jerry. "Die heb ik weggegooid. Uiteindelijk ben ik alleen voorgevels van huizen gaan maken, want als je het hele huis wilt maken dan ben je heel lang bezig. Daarbij kan je een voorgevel mooi ophangen en dat is veel leuker."

Exposeren

Jerry heeft in de afgelopen jaren veel miniatuurtjes in opdracht gemaakt en heeft er zelf ook nog 70 thuis hangen. Nu hij ouder wordt, zoekt hij een plek waar zijn collectie heen kan. Daarom deed hij een oproep bij het programma Gelderland Helpt.
"Er zijn zoveel mooie gebouwen, kastelen, musea hier in de provincie. Ik vind dat mijn miniaturen een mooie plek verdienen. Het alternatief is de kliko, zo erg is het", grapt Jerry.
Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op: