Nieuws

Burgemeesters van christelijke gemeenten roepen in koor: 'Wij zijn wel ingeënt'

Er wordt een coronaprik gezet. Foto ter illustratie.
Er wordt een coronaprik gezet. Foto ter illustratie. © ANP
NUNSPEET - Het deed nogal wat stof opwaaien: een burgemeester die zijn inwoners oproept om zich te laten inenten, terwijl hij daar zelf géén prik nam. Het wierp ook de vraag op hoe het eigenlijk zit in andere gemeenten met overwegend christelijke inwoners. Omroep Gelderland deed een rondgang en wat blijkt? Bijna alle burgemeesters zijn ingeënt tegen corona.
Burgemeester Jan Luteijn (SGP) van Barneveld, burgemeester Gerard Renkema (CDA) van Nijkerk, Henk Lambooij (SGP) van Putten, burgemeester René Verhulst (CDA) van Ede, burgemeester Dorine Burmanje (geen partij) van Ermelo, Jan Nathan Rozendaal (SGP) van Elburg, burgemeester Harm-Jan van Schaik (CDA) van Harderwijk, Tanja Haseloop-Amsing (VVD) van Oldebroek en Jan Kottelenberg (CDA) van Neder-Betuwe zijn allemaal ingeent tegen corona. Burgemeester Eppie Klein (SGP) van de gemeente Scherpenzeel wil niet antwoorden op de vraag.

'Kies wat bij u past'

Burgemeester Klein van Scherpenzeel vindt het niet van belang om zijn eigen afweging bekend te maken. "Ik zie dat er helaas rondom dit vraagstuk een tweedeling dreigt te ontstaan in de samenleving. Als ik mijn keuze openbaar zou maken, zal ik daardoor deze kloof niet kunnen dichten."
"En ik vind het persoonlijk erg jammer als de openheid over mijn keuze aanleiding zou kunnen zijn voor voor- of tegenstanders van vaccinatie, om verder uit elkaar te groeien. Mijn boodschap aan onze inwoners is: kies wat bij u past en waardoor u met uzelf in het reine bent."

Kritiek in Nunspeet

Burgemeester Breunis van de Weerd (SGP) van Nunspeet kreeg de nodige kritiek nadat hij bekend maakte dat hij zelf niet ingeënt is. Terwijl hij zijn inwoners per brief opriep om dat wél te doen.

'Het is knap dat hij die brief heeft geschreven'

Socioloog Wim Dekker, verbonden aan de Christelijke Hogeschool in Ede, vindt het juist te prijzen dat burgemeester Breunis van de Weerd toch die brief schreef. "Ik zou hem liever beoordelen op zijn algemene burgemeesterskwaliteiten dan hierop", gaat Dekker verder. "Het is juist knap dat hij die brief heeft geschreven. Het laat zien hoe loyaal hij is aan het beleid."

Spanningsveld

Dekker snapt wel dat burgers het moeilijk vinden. "De burgemeester zit in het spanningsveld tussen een publieke functie, waarbij je beleid moet uitdragen én waarbij je een voorbeeld rol moet vervullen. Terwijl zijn persoonlijk opvatting over vaccineren anders is."
Dekker pleit voor wat coulance. "Anders wordt het wel heel moeilijk om samen te leven." Dit soort dingen gaan vaker voorkomen, denkt hij. "Als we burgemeesters krijgen die moslim zijn en bijvoorbeeld willen vasten. Of joodse burgemeester die sabbat wil houden. We leven in een pluriforme cultuur. Dat wordt alleen maar meer."
Openheid over vaccineren, dat lijkt de socioloog een prima idee. Maar hij vindt dat we empathisch moeten zijn. "Het hoort bij de publieke functie. Ik heb er ook geen moeite mee dat sommige burgemeesters zich live op het marktplein laten inenten. Maar vraag dan ook oprecht naar de motivatie om het niet te doen."