Nieuws

'Geen acuut gevaar voor gezondheid' door Nijmeegse asfaltcentrale

Onderzoek over APN: 'Geen acuut gevaar voor volksgezondheid'
Onderzoek over APN: 'Geen acuut gevaar voor volksgezondheid' © Frank Flydrone
NIJMEGEN - Er is geen acuut gevaar voor de gezondheid van omwonenden van de asfaltcentrale in Nijmegen-West. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.
Afgelopen week werd bekend dat de Nijmeegse asfaltcentrale APN zeventien keer meer gevaarlijke stoffen uitstoot dan is toegestaan. Het college schrijft ook dat het die 'forse overschrijding' zeer serieus neemt en dat er begrip is voor de de grote zorgen die leven bij inwoners van Nijmegen-West en Weurt en bij raadsleden.

Onderzoek met GGD

Wethouder Jan Wijnia zegt dat Nijmegen nu samen met de GGD bekijkt wat de uitslag van de onaangekondigde meting verder betekent voor de leefomgeving en de eventuele effecten voor de volksgezondheid. "Daar kijken we naar, en vooralsnog is de indruk dat het niet direct heel veel gevolgen heeft. Maar dat durven wij nog niet per se te zeggen. Dus dat betekent dat we samen met de GGD heel goed gaan kijken wat de impact daarvan is."
De gemeente gaat door met onaangekondigde metingen bij de asfaltcentrale. "Om te kijken of het eenmalig was, of dat het vaker voorkomt." Verder worden er gesprekken gevoerd met het bedrijf en met de omwonenden.

Discussie over meetmethode

Over het verweer van Dura Vermeer, eigenaar van de asfaltcentrale in Nijmegen, dat de meetmethode van de gemeente niet klopt zegt de wethouder: "Er kan discussie zijn over de meetmethode. Er kan ook discussie zijn over het aantal metingen dat heeft plaatsgevonden. Wij moeten in ieder geval drie keer meten. Dat gaan we ook doen."
Roel van Tiel van de Vereniging Dorpsbelang Hees voert namens de omwonenden het woord. Hij kan niet zoveel met het nieuws dat er geen acuut gevaar is voor de gezondheid van mensen uit de buurt. "Acuut gevaar, dat zou er nog eens bij moeten komen." Het gaat bij de uitstoot van de fabriek nu juist om de lange termijn effecten, benadrukt Van Tiel.

'420 dagen eerder dood'

"Het is een signaal dat er iets niet goed is. De GGD heeft geconstateerd dat wij 420 dagen eerder overlijden in Nijmegen, de Europese Unie heeft geconstateerd dat Nijmegen na Amsterdam de slechtste lucht heeft van alle grote steden in Nederland. Er wordt nu geconstateerd dat een fabriek die naast een woonwijk ligt 17 keer de norm uitstoot van een kankerverwekkend goedje. Als je schone lucht serieus neemt, zul je nu de portemonnee moeten trekken. Op dit moment zou je de fabriek voor een relatief laag bedrag kunnen uitkopen."
Dura Vermeer heeft de omwonenden laten weten dat er 10 miljoen euro voor nodig is om de verouderde asfaltfabriek daar weg te krijgen. De gemeente laat verder weten dat er nooit een officiële aanvraag voor verdubbeling van de productiecapaciteit op het stadhuis is binnen gekomen, maar wel dat er 'ambtelijk is gepolst' door het bedrijf naar uitbreidingsmogelijkheden. De gemeente heeft aangegeven daar geen voorstander van te zijn en dat er ook geen ruimte voor is.
De gemeenteraad zou deze komende woensdag al over het beter en vaker meten van luchtvervuiling vergaderen. Daar is nu de ontstane commotie bij gekomen als agendapunt.

Zie ook: