Nieuws

Weer protestactie evenementensector: ‘Politiek moet normaal gaan doen’

De eerste demonstratie van de evenementensector tegen de beperkingen was op 21 augustus.
De eerste demonstratie van de evenementensector tegen de beperkingen was op 21 augustus. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De evenementensector gaat weer de straat op om te demonstreren tegen het kabinetsbesluit dat veel evenementen vanwege de coronamaatregelen nog steeds verboden zijn. Nijmegen is een van de tien steden waar zaterdag een protestmars wordt gelopen.
“Na onze eerste demonstratie in augustus hebben we geen enkele reactie vanuit politiek Den Haag gekregen. Het heeft niks opgeleverd”, zegt Diede van Overbeek, directeur van de Nijmeegse evenementenorganisatie Drift – Om te dansen.
Wel kreeg hij een beetje hoop na het zien van de mensenmassa bij de Formule 1 afgelopen weekend. “Het was een mooi feestje om te zien, het biedt perspectief en laat zien wat er allemaal kan. Maar helaas wordt er nog steeds met twee maten gemeten. We hebben goede gesprekken gehad met de demissionaire ministersploeg, maar daar is niks concreets uit voortgekomen.”

‘We hangen aan een subsidie-infuus’

Overbeek is net zoals bij de demonstratie op 21 augustus een van de initiatiefnemers. “Ik ben harstikke boos, mijn bedrijf en vele andere bedrijven hangen nog steeds aan een subsidie-infuus. Daarvoor ben ik geen ondernemer geworden, we willen gewoon aan het werk.”
De ondernemer heeft inmiddels het gevoel dat zijn sector niet serieus wordt genomen. “We worden in een hokje weggestopt. En dat is geheel onterecht. We zijn niet alleen een belangrijk exportproduct, maar ook zeer belangrijk voor de ontwikkeling van mensen. Het is op de dansvloer waar mensen elkaar ontmoeten, nieuwe relaties aangaan en kunnen ontladen.”

Eis: onmiddellijke openstelling

Het doel van de demonstratie is hetzelfde als de vorige keer. “We willen worden gehoord en eisen onmiddellijke openstelling van de evenementenbranche. De politiek moet normaal gaan doen. Gebeurt dat niet dan zijn verdere protestacties niet uitgesloten.”
De demonstratie begint zaterdag om 14.00 uur. De looproute wordt later bekendgemaakt. Wie mee wil lopen, kan zich bij de stoet voegen.