Instellingen

Achterhoekse schrijver pleegde zelfmoord uit angst voor de Duitse bezetter

Menno ter Braak.
Menno ter Braak. © Archief

EIBERGEN - Wat is de prijs die je wilt betalen voor je vrijheid van meningsuiting? De Achterhoekse schrijver Menno ter Braak betaalde de hoofdprijs toen de Duitsers ons land dreigden binnen te vallen.

Ter Braak, afkomstig uit Eibergen en geboren in 1902, werd het 'geweten van de Nederlandse literatuur' genoemd. Hij schreef onder meer boeken over het opkomende nationalisme. "Hij wilde Nederlanders duidelijk maken: ogen open, kijk eens wat eraan komt uit Duitsland", vertelt Marjo van Nes van Museum de Scheper.

Bekijk het verhaal van Menno ter Braak.

Achterhoekse schrijver pleegde zelfmoord uit angst voor de Duitse bezetter - Oorlogsverhalen

Zelfmoord

Zelf was hij bang voor de Duitsers. "Hij begreep ook dat als Nederland bezet zou worden door het Duitse Leger dat hij als eerste opgepakt zou worden. Hij stond voor de keuze om of te vluchten of uit het leven te stappen." Toen duidelijk werd dat de Duitsers ons land zouden bezetten, nam hij een besluit.

Op 14 mei 1940 ging hij naar zijn broer in Den haag. "Die was daar zenuwarts. Die heeft hem geholpen met een slaapmiddel en dodelijke injectie om uit het leven te stappen. Daar heeft hij met zijn vrouw Ant een lang gesprek gehad, een soort afscheidsgesprek. Aan het eind van dat gesprek gaf hij haar een afscheidsbrief."

Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!