Nieuws

Deze onbemande vliegtuigjes gaan de Veluwe beschermen tegen bosbranden

Beeld vanuit de drone.
Beeld vanuit de drone. © Avy
OTTERLO - Het Veluws Bosbrand Comité gaat, bij wijze van proef, drones inzetten om bosbranden sneller op te sporen. De onbemande vliegtuigjes zijn met infrarooddetectie en een camera uitgerust. Zo wordt de Veluwse natuur beter beschermd, is de hoop.
Het afgelopen jaar zijn er enkele bosbranden op de Veluwe zijn geweest. De kans dat het er méér worden, neemt elk jaar toe. Dat komt onder meer door de klimaatverandering, die langere en drogere zomers met zich meebrengt. "We proberen door intensief te monitoren branden te voorkomen", zegt Arnoud Buiting van de brandweer. "Soms kan een natuurbrand zich uitstrekken tot 400 hectare. Dat is ongelooflijk veel."
Bekijk hier hoe de drone bosbrandjes op moet sporen:

Uniek

Nu gebeurt dat monitoren nog door de inzet van vliegtuigjes, die in de zomer met twee man rondvliegen. De hoop is dat vanaf de volgende zomer de zogeheten Avy Area, die op accu's werkt, kan worden ingezet. "Deze drone is uitgerust met slimme software, waarmee hij snel branden kan herkennen", legt Robbert Lohmann, de CCO van het dronebedrijf, uit. Volgens hem is de inzet van drones op deze wijze uniek. "We zijn de eersten in Nederland en de rest van Europa die de drone op deze manier gebruiken."
Bijzonder is ook dat deze drone 'vrij' rond mag vliegen, zonder dat de piloot 'm kan zien. Nu mag dat niet en moet de drone altijd in zicht blijven, maar de brandweer heeft speciale toestemming gekregen om dat te doen. Buiting: "De drone moet een grote afstand kunnen afleggen. Het is geen doen als je de hele Veluwe moet controleren en je de drone daarbij moet blijven zien. Dat gaat gewoon niet."

Seintje

De brandweer is al vanaf februari bezig met het apparaat. Nu bestuurt een piloot de drone nog, maar het is de bedoeling dat ze in de toekomst automatisch opereren. "Als alles goed gaat met de proef, gaan we op een aantal strategische plekken drones neerzetten. Zodra het nodig is, kunnen zij dan automatisch opstijgen en het gebied gaan verkennen. Het enige dat we dan nog moeten doen, is het seintje geven dat het nodig is", zegt Buiting.
Mocht er ergens rook of vuur te zien zijn, dan geeft de drone dat door aan de meldkamer. "Zij beoordelen de melding dan en sturen er zo nodig de juiste slagkracht naar toe, zodat de brand snel geblust kan worden."