Nieuws

Joris en Renée gaan jaren met stokoude bus op avontuur: 'We gaan reizen zonder te werken'

Joris en Renée.
Joris en Renée. © Travelcrazy.nl
ARNHEM - 150 euro, dat is alles wat Joris en Renée nog hadden toen zij in 2018 van een reis van twee jaar weer in Arnhem aankwamen. Toch lonkt het avontuur weer, nu voor een periode van vier of vijf jaar - en misschien wel langer. En dat alles in een stokoude camper met de naam 'Otto de berggeit'.
Het huis in Arnhem lieten ze vorige week leeg achter. De sleutel is ingeleverd en een deel van de inboedel is weggegeven aan iemand die de spullen goed kan gebruiken.
Hun banen hebben Joris (40) en Renée (36) ingeruild voor een onzeker bestaan, de komende jaren. Joris is er rustig onder. "Als het moet, kunnen we de komende jaren reizen zonder te werken. Alle vaste lasten als huur, telefoon, gas, water en licht hebben we niet meer. Voor ons levensonderhoud hebben we maar weinig geld nodig. We zijn goed verzekerd en ons AOW vullen we vrijwillig aan."
Joris en Renée kunnen het reizen niet laten. Van 2016 tot 2018 reisden ze rond met de oude hippiebus Otto de berggeit uit 1985. "Dat is ons goed bevallen. Het is verslavend. We vinden het heerlijk om met andere culturen in aanraking te komen. We willen leren, hebben vrienden gemaakt voor het leven. Vrienden die we nu ook weer opzoeken, zoals een familie op Sicilië. We gaan hen helpen in hun cactuskwekerij, olijven persen en het vakantieverblijf dat zij runnen."

Houd de camper het vol?

"Otto is de vorige reis met ons mee geweest en is een camper met karakter. Otto is onderdeel van ons reisgebeuren, die gaat nimmer de deur uit", vertelt Joris. De oorspronkelijk beige gekleurde camper is nu voorzien van lichtblauwe tinten en hippiebeschildering. De camperbus mag dan oud zijn, maar verkeert volgens Joris in prima conditie. "Onderhuids is de camper heel nieuw. We hebben veel geïnvesteerd in Otto, met een nieuwe versnellingsbak en preventief veel onderhoud."

Met 150 euro de grens over

Na de vorige reis kwamen Joris en Renée naar eigen zeggen platzak terug in Arnhem. "We kwamen met 150 euro de grens over, dat was alles wat we nog hadden. We zijn nog nooit zo arm geweest, maar nog nooit zo rijk in indrukken die we hebben opgedaan. We hebben onze financiën daarna rustig opgebouwd."
Renée ging werken bij Siza, Joris vond een baan als marketingmanager bij de Arnhemse bierbrouwerij Durs. "Dat biertje Dikke Prins, dat heb ik bedacht en samen met het Team van Durs én Theo Janssen tot een succes gemaakt", zegt Joris. Het stel zette een stip op de horizon voor het volgende reisavontuur. "Die stip kwam sneller dichterbij dan we hadden verwacht. Nu is het moment, we gaan!"

Avonturen op Instagram

Het stel is nu in Oostenrijk en onderweg naar vrienden in Griekenland. Via Instagram Stories van Omroep Gelderland houdt het stel, beter bekend als Travelcrazy.nl, volgers op de hoogte van hun camperavontuur. Hoe is het om te leven in een camper? En houdt de oude camper Otto de berggeit het echt vol?