Nieuws

Nabestaanden van verdronken Seedy (22) in diepe rouw

Seedy (22) verdronk afgelopen vrijdag in een recreatieplas in Weert.
Seedy (22) verdronk afgelopen vrijdag in een recreatieplas in Weert. © privéarchief
NIJMEGEN - Groot verdriet bij nabestaanden van de 22-jarige Nijmegenaar Seedy Dumbuya. Nadat hij een aantal jaar geleden als bootvluchteling een levensgevaarlijke oversteek van Afrika naar Italië overleefde, verdronk hij afgelopen vrijdagmiddag in een recreatieplas in Weert.
“Hij was aan het zwemmen en met een bal aan het spelen. Ineens zag ik hem kopje onder gaan. Toen hij weer bovenkwam, sloeg hij met zijn armen en schreeuwde dat hij pijn had en hulp nodig had”, vertelt zijn intens verdrietige vriendin Tessa Verstappen. Ze zag Seedy voor haar ogen voor zijn leven vechten. “Hij ging steeds weer kopje onder. Andere badgasten en de strandwacht hebben geprobeerd hem uit het water te halen, maar verloren hem uit het zicht. Op een gegeven moment kwam hij niet meer boven en konden ze hem ook niet meer vinden.”
Tessa stond met haar 3-jarige zoontje op het strand. Nadat haar geliefde al ruim tien minuten niet meer boven water was gekomen, vreesde ze het ergste. “Je blijft hoop houden, want je wil het niet geloven, maar eigenlijk wist ik toen al dat hij verdronken was.”.

Intens triest en verdrietig

Na een bijna twee uur durende zoektocht, met onder meer duikers van de brandweer en een boot met sonar, werd het levenloze lichaam van de 22-jarige Nijmegenaar gevonden. “Er was geen sprake van letsel. We vermoeden dat hij kramp heeft gekregen en daardoor niet meer kon zwemmen. Het is intens triest en verdrietig dat hij een aantal jaar geleden een levensgevaarlijke bootvlucht heeft overleefd en dan in zo’n lullig meertje verdrinkt”, vertelt Tessa, die het nog nauwelijks kan bevatten. “We waren volop bezig met gezamenlijke toekomstplannen. Dat hij er nu niet meer is, is onwerkelijk."

Laatste wens in vervulling

Ondanks haar diepe rouw zet Tessa alles op alles om Seedy’s laatste wens in vervulling te laten gaan. “Hij heeft altijd gezegd dat hij, als hij kwam te overlijden, terug wilde keren naar Gambia, zodat zijn ouders hem kunnen begraven. Het heeft voor mij nu dus ook de hoogste prioriteit om zijn lichaam zo gauw mogelijk bij zijn ouders te krijgen, zodat ze afscheid van hem kunnen nemen.”
Om dat te kunnen bekostigen, krijgt Tessa steun van Stichting Najiba. Ook is ze een crowdfundactie gestart. “Het geld ga ik gebruiken om zijn lichaam naar Gambia te kunnen vliegen en hem daar te kunnen laten begraven. Ook gaat een deel van het geld naar Stichting Najiba, omdat ze mij helpen dit allemaal voor elkaar te krijgen. Daarnaast wordt het geld gebruikt om zijn ouders financieel te ondersteunen. Dit is hoe Seedy het graag had gewild en ik doe alles wat in mijn macht ligt om dit voor hem te regelen.”