Instellingen

Mannenkoor Heerde zingt weer na coronadrama: 'Iedereen is weer dolenthousiast'

Mannenkoor De Lofzang zong maandagavond weer uit volle borst
© Omroep Gelderland
Dirigent Jakob Schenk vond dat de mannen goed bij stem waren
© Omroep Gelderland

HEERDE - Mannenkoor De Lofzang uit Heerde heeft maandagavond weer gerepeteerd. Het was voor de mannen de eerste keer dat ze samen zongen, sinds ze begin maart 2020 zo hard getroffen werden door corona. Negen koorleden overleden, een groot deel van de rest werd ziek. Na al die gebeurtenissen was de repetitie van maandagavond er een waar de mannen reikhalzend naar uitgekeken hadden.

Anderhalf jaar hadden ze niet samen gezongen, de mannen van De Lofzang. Van tevoren was er dan ook wel wat spanning over de stemmen, of die nog wel goed zouden klinken. "Maar dat ging boven verwachting goed", zegt dirigent Jacob Schenk. "De mannen pakten het gelijk weer op en zongen het eerste lied prachtig vierstemmig."

Bekijk de reportage:

Mannenkoor Heerde zingt weer na coronadrama

Voorzichtig geworden

Het geroezemoes voorafgaand aan de repetitie laat merken hoe erg de mannen elkaar gemist hebben. Ze willen weer bijpraten, zijn blij elkaar te zien en begroeten elkaar uitbundig. Maar aan alles merk je dat dit koor voorzichtig is geworden. Iedereen blijft keurig op anderhalve meter van elkaar, en de ruim zeventig mannen worden verspreid over twee routes de sporthal van dorpshuis De Heerd binnen geleid.

Met de ramen open, de ventilatie aan, en op anderhalve meter afstand van elkaar, kunnen de mannen in deze voor hen nieuwe locatie zingen. "Ja, het is wat anders dan wat we eerder hadden", geeft voorzitter Martin Eikelboom toe. "Maar de akoestiek valt me eerlijk gezegd niet tegen. De panelen die voor het sporten tegen de wand zijn geplakt, doen voor de zang ook hun werk."

We hebben een verschrikkelijk jaar achter de rug

Na een kort openingspraatje van Eikelboom mogen de mannen eindelijk weer zingen. En dat doen ze, uit volle borst. "Mooi om te merken dat we onze partijen nog kennen", zegt één van de koorleden achteraf. "Vanaf het begin zat het vierstemmige er weer goed in. De twee nieuwe liederen pakten we ook heel gemakkelijk op", vult een ander hem aan.

Concert in oktober

Er wordt serieus gerepeteerd, want als de coronamaatregelen het toelaten, wil het koor al in oktober een concert geven. "Het zou mooi zijn als de regels nog iets versoepelen", zegt Eikelboom. "Want weer een concert geven, dat zou toch wel een prachtige volgende stap zijn. We hebben een verschrikkelijk jaar achter de rug, maar daar hebben we vorige week op een prachtige manier bij kunnen stilstaan. Nu begint toch ook voorzichtig het vooruitkijken weer."

Schenk kijkt al verder dan het najaarsconcert in oktober. "Ik hoop vooral ook dat we ons traditionele Fuite-concert, met Kerst in Apeldoorn, kunnen houden. Daar staat dit koor ook echt om bekend."

Tijdens de koffie na afloop blijkt hoe blij de mannen zijn dat ze elkaar weer zien. Er wordt volop bijgepraat. "Iedereen is weer dolenthousiast", zegt een van de koorleden. "We hebben een heel goede band met elkaar, en dat merk je vanavond ook weer."

Eikelboom herkent dat. "We hadden er duidelijk allemaal zin in vanavond. Toen ik vanmorgen opstond zei ik al tegen mijn vrouw: vanavond mag ik weer zingen. Dat hadden we allemaal, volgens mij. En dat we weer met zoveel mannen bij elkaar kunnen zijn, daar worden we allemaal blij van."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!