Nieuws

Dierenverblijven Dolfinarium moeten uiterlijk in 2029 zijn vernieuwd

Dolfijnen in het Dolfinarium.
Dolfijnen in het Dolfinarium. © ANP
HARDERWIJK - Het Dolfinarium in Harderwijk moet uiterlijk op 1 maart 2029 de verblijven van de stellerzeeleeuwen, Californische zeeleeuwen en de dolfijnen hebben aangepast. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat heeft hierover afspraken gemaakt met het park.
Demissionair minister Carola Schouten gaf het Dolfinarium eerder dit jaar een flinke tik op de vingers, omdat onder meer de dierenverblijven niet op orde zijn. Het moet allemaal 'diervriendelijker' en 'meer van deze tijd'.
Aan die oproep wordt nu gehoor gegeven door de verblijven te vernieuwen. Ook wordt van twaalf dieren afscheid genomen: twee walrussen, acht tuimelaars en twee Californische zeeleeuwen. Die gaan allemaal naar een Chinees park.

Groter en dieper

De verblijven van de stellerzeeleeuwen, Californische zeeleeuwen en de dolfijnen moeten groter en dieper worden, zodat de dieren meer ruimte krijgen om te zwemmen.
Ook komen er verblijven bij en worden bassins bijvoorbeeld voorzien van kunstmatige wieren en bodemzand om de natuurlijke leefomgeving na te bootsen. Onder meer het soorteigen gedrag van de dieren wordt zo meer gestimuleerd. De bassins moeten een ‘natuurlijker en uitdagender karakter’ krijgen.
Op de kortere termijn moeten al kleinere aanpassingen worden gedaan. Voor de grote verbouwing heeft het park tot uiterlijk 1 maart 2029 de tijd.

Geen kunstjes meer

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het aanpassen van de shows in het park. De dieren mogen daarin geen kunstjes meer vertonen. Onnatuurlijk gedrag, zoals een dolfijn die zijn staartvin boven het water uitsteekt, is in de toekomst niet meer te zien.
Alex Tiebot, general manager van het Dolfinarium, zegt daarover: "We hebben door de jaren heen al best veel gedrag gewijzigd, zoals het surfen op een dolfijn. Maar een imposante sprong kan nog steeds."
Hij is overtuigd dat ondanks de wijzigingen het publiek nog steeds naar het park komt. "Inmiddels draaien we al een heel seizoen met andere shows dan voorheen en daar krijgen we veel positieve reacties op. Ik ben ervan overtuigd dat we nog steeds iets unieks kunnen laten zien."

'Goed overleg'

Tiebot laat weten dat de afspraken met het ministerie in goed overleg zijn gemaakt. "We zouden het niet gedaan hebben als het niet zou kunnen. Het is haalbaar en moet geen probleem zijn."
Maar waar de dieren heen moeten tijdens de verbouwing is afwachten. "Dat zijn puzzels die we moeten maken, maar zover zijn we nog echt niet." Wat de verbouwing gaat kosten, is nog onduidelijk.