nieuws

Windmolens bij Zutphen en Eefde komen er toch, als het aan initiatiefnemers ligt

ZUTPHEN - De Raad van State (RvS) vernietigde onlangs de vergunningen voor de bouw van drie nieuwe windmolens tussen Zutphen en Eefde. De initiatiefnemers laten het daar niet bij zitten, bij de provincie willen ze alsnog goedkeuring krijgen voor het plan. "Gezien de klimaatverandering hebben we geen tijd te verliezen", aldus IJsselwind en waterschap Rijn en IJssel.
Tegenstanders reageren verontwaardigd. "Omwonenden van Eefde-West hebben jaren in grote angst en onzekerheid gezeten, en nu, na een enorme blamage, wordt het feest om louter financiële argumenten nog een keer herhaald", zei Eefdenaar Lex de Goede deze week tijdens een gemeenteraadsvergadering over de energieplannen van de gemeente.

Het blijft een zoekgebied

De Goede roept het Zutphense college en de gemeenteraad op om alsnog een stokje te steken voor de nieuwe molens. Dat zou kunnen door het zoekgebied te schrappen uit de Regionale Energiestrategie (RES), een document waar potentiële locaties voor zonneparken en windmolens in staan.
Wethouder Eva Boswinke voelt daar momenteel niets voor. "Het zoekgebied geeft een potentie aan, en die potentie is niet veranderd door de uitspraak van de Raad van State." De hoogste rechter oordeelde dat de vergunningen op een aantal onderdelen rammelden, omdat bepaalde onderdelen van het plan niet zorgvuldig onderzocht en niet voldoende gemotiveerd waren.
Een nieuwe vergunning voor de drie windmolens langs het Twentekanaal opstellen wil het Zutphense college alleen ook niet, omdat ze naar eigen zeggen kampt met een beperkte capaciteit en omdat ze wil wachten op de nieuwe, landelijke milieunormen.

Provincie mag nu oordelen

IJsselwind, een samenwerkingsverband van de energiecoöperaties uit Lochem, Zutphen, Brummen en Voorst en Waterschap Rijn en IJssel vestigen daarom nu de hoop op de provincie. "We willen de aanvraag bij de provincie - als bevoegd gezag voor windenergie in Gelderland - medio december van dit jaar indienen", laat woordvoerder Petra Augustijn weten.
Voor het waterschap is windenergie een belangrijke pijler, omdat ze in 2025 energieneutraal wil zijn. Dat de hoogste rechter van ons land de vergunningen en het bestemmingsplan afgelopen voorjaar naar de prullenbak verwees, wil volgens Augustijn niet zeggen dat het plan onhaalbaar is. "Uit het bestuderen van de uitspraak blijkt dat de geconstateerde gebreken oplosbaar zijn."

Gemeenteraad heeft twijfels

Uit de gemeenteraad, waar eerder wel een meerderheid was voor de windmolens bij Eefde-West, klinkt na de uitspraak van de Raad van State een ander geluid. Een aantal partijen wil dat het zoekgebied tussen Zutphen en Eefde wordt geschrapt, om zo de inwoners rust te geven.
Mocht de raad anders beslissen, en de provincie uiteindelijk toch vergunningen gaan verlenen voor Windpark IJsselwind, schuwen omwonenden een tweede gang naar de rechter niet.
"Evenals twee jaar geleden krijgt u bij deze de keiharde garantie dat wij indien nodig, weer alles uit onze goed gevulde juridische kast halen om herhaling van deze verderfelijke plannen te dwarsbomen", aldus Eefdenaar Lex de Goede.