nieuws

De voedselrestjes weggooien? Dit heb je nodig om eten te kunnen bewaren

EDE - Per jaar gooien Nederlandse huishoudens gemiddeld 41 kilo aan voedsel weg. Christian Weij vindt dat als eigenaar van het SmaakPark in Ede zonde. De food designer, fermentatiespecialist en auteur van het boek 'Verrot lekker' pleit ervoor om zo veel mogelijk voedselrestjes een tweede kans te geven.
Weij is in de regio Foodvalley een van de boegbeelden van de 'Verspillingsvrije week' die tussen 7 en 13 september wordt gehouden. Tijdens deze week krijgen deelnemers dagelijks tips om minder voedsel te verspillen. In zijn gloednieuwe zaak op het oude kazerneterrein geeft hij onder andere workshops over het fermenteren van restjes groente.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Zo kun je voedselverspilling tegen gaan
"Fermenteren is eigenlijk heel simpel", vertelt Weij. "Je hebt eigenlijk alleen groente nodig, een pot die je luchtdicht af kan sluiten, water én zout. Het zout zorgt ervoor dat er alleen bacteriën meedoen die gunstig zijn."
Toch snapt Weij ook dat mensen voedselresten weggegooien. "Het is voor heel veel mensen moeilijk om te doen. Het is een druk bestaan, we werken en dan wordt al snel iets nieuws gehaald."

'Geef kinderen in groep 1 les over voeding'

Weij is er van overtuigd dat minder verspillen in je systeem moet zitten. "Ik pleit er voor dat er vanaf groep 1 van de basisschool les gegeven wordt over bewustwording van voeding. Als je dat niet meekrijgt dan wordt het heel moeilijk om het in je systeem te krijgen. We kunnen in Nederland heel veel stappen zetten."

Duurzame wereld

Volgens hem lukt dat het beste door de lol én noodzaak van minder verspillen in te zien. "Je merkt het in je portemonnee als je minder verspilt. Maar je moet ook gaan voelen dat het nodig is voor onze planeet. Voor mij is dat laatste het belangrijkste, want ik wil heel graag een planeet achterlaten voor mijn kinderen en kleinkinderen die gezond is en waar zij ook nog op verder kunnen."
Naar eigen zeggen bestaat afval niet voor Weij. Want voor de voedselresten die zelfs hij niet meer kan gebruiken heeft hij een 'knorrende' oplossing. Achter de kookstudio heeft hij een aantal varkens lopen die de allerlaatste restjes krijgen.
"Vroeger had iedereen varkens voor de restjes. En zelfs het afwaswater ging naar de varkens. Daar deden ze een beetje bloem doorheen en dan konden de varkens dat weer opeten. En aan het einde van de herfst werden ze geslacht en hadden ze vlees voor de winter. En zo werd eigenlijk nooit wat weggegooid."