nieuws

Afghanen op Heumensoord maken zich nog veel zorgen om thuis

NIJMEGEN - Een Afghaan die verblijft op opvanglocatie Heumensoord is afgelopen weekend positief getest op corona, hij en zijn gezin verblijven elders in quarantaine. Voor de zekerheid verblijven de ruim veertig mensen die in dezelfde bus naar Heumensoord zaten, ook nog afgescheiden van de rest. Maar na tien dagen verplichte quarantaine voor iedereen mogen de meeste Afghanen daar inmiddels naar buiten.
Drie Afghaanse mannen zitten aan het begin van Heumensoord te wachten op een taxi die ze naar Nijmegen brengt. Ze genieten van de zon die door de bomen schijnt. “Het gaat best goed met me”, zegt Mohammed. De achternaam is bekend bij de redactie maar wordt om veiligheidsredenen niet genoemd. “Want ik heb gehoord dat de Taliban de huizen doorzoekt op zoek naar mensen die met buitenlanders of met de regering hebben gewerkt”, zo zegt hij.

Leven in gevaar

Mohammed werkte bijna zeven jaar als chauffeur en als vertaler voor Eupol (European Police Mission). “Ik ben natuurlijk niet blij dat ik mijn eigen land heb moeten verlaten. Maar helaas moest ik wel, omdat ik met buitenlanders heb gewerkt waardoor mijn leven en dat van mijn gezin in gevaar waren.” Een deel van de familie van Mohammed is dus nog in Afghanistan. Het grootste deel zit op een veilige plek. “Maar mijn vader en moeder en twee zussen zitten nog steeds in Kabul”, zo zegt hij.
Afghanen op Heumensoord maken zich nog veel zorgen om thuis
Ahmed (achternaam bekend bij de redactie) heeft ook dubbele gevoelens: “Nu ik hier zit voel ik me goed, maar ik maak me tegelijkertijd zorgen om mijn familie die is achtergebleven in Afghanistan. Ik kreeg het niet voor elkaar om hen te helpen.” Ahmed die in Afghanistan als IT-specialist werkt, vertelt over de helse moeite die het kostte om het land te verlaten. “Ik heb wel vier, vijf, zes pogingen gedaan om op het vliegveld te komen. Maar tevergeefs vanwege alle duizenden mensen. Toen ik eenmaal de gate bereikte kon mijn zoontje van anderhalf niet meer ademen en moest ik terug.”

'De Taliban heeft collega's geslagen'

Zo is hij meerdere malen terug naar huis gegaan tot het uiteindelijk lukte. “Dat was onze laatste kans, want de dag daarna gingen er geen vluchten meer. We hebben ons best gedaan omdat we anders gevaar liepen. De Taliban heeft sommige van onze collega’s naar het politiebureau gebracht en erg hard geslagen.”
Over het onderkomen op Heumensoord zijn de mannen wel tevreden. “Het is allemaal prima in orde, de kamers en vetrekken, het eten. Alles is echt perfect, we zijn er erg blij mee.” Ook Ahmed is er dik tevreden over. Al is het wel een hard gelag dat hij vrijwel alles heeft moeten achterlaten.

'Iedereen droomt van zijn vaderland'

Ahmed hoopt hier weer een nieuw bestaan op te kunnen bouwen. En dat moet ook best lukken met zijn universitaire studie Informatica. Maar als hij mocht kiezen tussen zijn oude bestaan in Afghanistan of een nieuwe toekomst hier dan wist hij het wel. “Natuurlijk Afghanistan, als het daar veilig zou zijn. Want iedereen droomt van zijn vaderland. Ik had daar alles: respect, een goede baan, een goed inkomen. Alles was in orde.”