Nieuws

Veel minder wespen dan normaal, is dat erg?

Veel minder wespen dan normaal, is dat erg?
Veel minder wespen dan normaal, is dat erg? © Pixabay
WAGENINGEN - Er zijn dit jaar veel minder wespen dan gebruikelijk. Volgens bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit komt dat door een aaneenschakeling van weersextremen.
"Na de intense vorst in februari werd het eind die maand 25 graden. De koninginnen werden daardoor veel te vroeg wakker. En datzelfde gebeurde nog eens eind maart. Daarna volgden een koude april en mei, waardoor veel koninginnen het loodje legden", verklaart Van Vliet maandag op Radio Gelderland.

'Koninginnen te vroeg ontwaakt'

"De koninginnen ontwaken normaal pas in de loop van april uit hun winterslaap. Ze moet dan aansterken van de winterrust, de bouw van het nest opstarten, eitjes gaan leggen en de larven voeren met insecten. Maar nu waren er dus slechte omstandigheden om een nest op te starten, zeker omdat mei ook nog eens zeer nat was", vult Van Vliet aan.
Juni kende weer totaal andere uitdagingen voor de wespen. Het was de warmste juni ooit, maar dat ging gepaard met grote hoeveelheden neerslag in korte tijd. Daar kunnen de werksters niet tegen. Juli en augustus waren dan weer vrij koel met weer zeer veel neerslag. Dat laatste is ook niet gunstig voor wespen.
In 2007 is begonnen met de monitoring van het aantal wespen. Nog nooit is dat aantal zo laag geweest. Het aantal meldingen van wespennesten komt niet verder dan vijftien tot twintig procent van het aantal dat in een ‘gemiddeld’ jaar gemeld wordt.

Is het erg?

Maar is dat erg? "Wespen hebben een heel belangrijke rol. Ze vangen veel vliegen, muggen en eikenprocessierupsen. Dus dat scheelt wel", benadrukt Van Vliet.
De bioloog realiseert zich wel dat niet iedereen rouwig is dat er zo weinig wespen zijn: "Ze kunnen venijnig steken. Maar als je rustig blijft, gebeurt er weinig. Ze zijn er niet op uit om jou te steken. Maar veel mensen zullen het ideaal vinden om op een terras te zitten zonder wespen."