nieuws

'Ik wist niks van een officiële opening van het studiejaar'

Deze studenten wisten niks van een officiële opening van het academisch jaar.
Deze studenten wisten niks van een officiële opening van het academisch jaar. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - "Het wordt nog géén normaal academisch jaar", verwacht Sjoerd van Asseldonk, commissaris extern bij jongerenvereniging Unitas in Wageningen. Nog steeds gelden er coronaregels. Online colleges volgen blijft de norm. Zowel de Radboud Universiteit als de Wageningen Universiteit openden daarom maandag het academisch jaar via een livestream.
De Radboud Universiteit staat stil bij het thema vrijheid. In de afgelopen periode is onze bewegingsvrijheid door de coronacrisis aanzienlijk aangetast. "Gelukkig zijn er dankzij de vrije wetenschap vaccins waardoor verbetering in zicht is", zo laat de Nijmeegse universiteit online weten.

Opening weer online

De Wageningen Universiteit kiest er net als de Radboud Universiteit voor een livestream in te zetten om het academisch jaar te openen. "Om een veilige en gezonde omgeving te garanderen in tijden van corona, wordt de ceremonie dit jaar voornamelijk online georganiseerd."
Enkele studenten van de jongerenvereniging Unitas vertellen dat ze niet bezig zijn met de officiële opening van de universiteit. "Ik wist niks van een officiële opening", lachen twee van hen op de bank in de vereniging.
Hoe blij de studenten zijn dat ze weer naar school kunnen? Dat zie je hier.
Academisch jaar weer online geopend
Ole Somers, ook lid van Unitas, is als eerstejaars al blij dat hij soms op reservering een les kan volgen op de campus in Wageningen. "Ik verwacht dat ik weer mensen kan leren kennen en over een half jaar hoop ik dat alles weer open kan." Ook Sjoerd van Asseldonk, tweedejaars, verwacht dat: "Vanaf december hoop ik dat alles echt goed open mag."

Géén volle kroegzaal

Het studentenleven lag ook deels op zijn gat. De jongerenvereniging heeft in december een oud- en nieuwfeest gepland staan. "Wat ik echt gemist heb, is een volle kroegzaal", zegt vijfdejaars Wouter Fennema van Unitas. "Ik kijk er naar uit dat je gewoon weer met de hele vereniging samen kan komen."
Ook hopen ze dat het tijdslot tot middernacht eraf gaat zodat je ook langer kan feesten. Nu moeten alle locaties om middernacht dicht.

Minder praktijklessen

Praktijklessen in bijvoorbeeld het laboratorium hebben de studenten ook erg gemist. Volgens Fennema die biologie studeert, was het dieptepunt een PowerPointpresentatie hoe een dier te ontleden. "Dat moet je in de praktijk gewoon doen. Dan zie je hoe het in elkaar zit."

Vaccinatiegraad hoog

De komende week gaat de GGD nog met een bus rond om studenten de mogelijkheid te geven een coronavaccinatie op locatie te halen. Studenten aan de Wageningen Universiteit hebben zich tot dusver in hogere aantallen laten vaccineren dan leeftijdsgenoten, stelt de universiteit op basis van een interne enquête.
87 procent van de Nederlandse studenten is volgens de universiteit volledig ingeënt. "Met zo'n vaccinatiegraad gaan we ervan uit dat eind dit jaar er meer lessen gevolgd kunnen worden op de campus. Maar ook dat er weer grote studentenfeesten kunnen worden georganiseerd."
Fennema hoopt dat dit al eerder kan: "Als je kijkt naar Zandvoort (Formule 1, red.) dan verwachten we misschien wel na 20 september al versoepelingen."