Instellingen

Gelekte kabinetsplannen om boeren te onteigenen leiden tot felle reacties

Boeren tijdens een eerdere actie in Gelderland.
Boeren tijdens een eerdere actie in Gelderland. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De gelekte kabinetsplannen om boeren te onteigenen komen hard aan binnen de sector. Bij boeren en boerenorganisaties is dit het gesprek van de dag. Sinds vanochtend vroeg stromen boerenappgroepen vol met verbaasde, verontwaardigde en boze reacties.
Bij de boerenactiegroep Farmer Defence Force (FDF) in de Achterhoek komt het bericht volgens voorman Thijs Wieggers binnen 'als een mokerslag'. "Al onze boeren gaan hun hakken in het zand zetten. Hier gaan we niet aan meewerken", zegt de boer uit Mariënvelde vastberaden.
Het kabinet heeft nieuwe plannen klaarliggen om de stikstofuitstoot snel naar beneden te krijgen, meldde NRC vanochtend. In één van de plannen wordt duidelijk dat het onder dwang opkopen van landbouwgrond niet langer een taboe is. Die grond zou dan gebruikt worden voor duurzame landbouw.

‘Ondemocratisch’

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) is zich naar eigen zeggen ‘kapot geschrokken’ en wil tijdens het vragenuur van dinsdag minister Schouten van Landbouw naar de Kamer roepen. De fractievoorzitter zegt dat er een andere fase wordt ingegaan nu boerenfamiliebedrijven worden weggejaagd.
Van der Plas vindt het schandalig dat er wordt gelekt vanuit de politiek naar de pers en dat ze deze plannen in NRC moet lezen. “Als dit waar is, dan is dit een middelvinger naar de maatschappij. Een demissionair kabinet moet de lopende zaken afhandelen en niet met dit soort grote plannen komen”, aldus de politica die deze gang van zaken ‘ondemocratisch’ noemt.

LTO: het lost niets op

Voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord is ook verbaasd dat het demissionaire kabinet nu met zo'n plan komt. "Het zorgt voor wantrouwen richting de overheid en leidt er toe dat boeren de hakken in het zand zetten."
Verder is het volgens hem 'complete onzin' dat zijn organisatie verbonden is aan dit plan. Bruins wijst erop dat LTO in juni, samen met andere organisaties, al met een plan is gekomen om iets aan het stikstofprobleem te doen. "Wij zijn tegen onteigening. Het is geen snel proces en het lost niets op."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!