Instellingen

Filmopnamen moeten verhalen veteranen levend houden

Een veteraan in het filmpje.
Een veteraan in het filmpje. © Taxi Charity For Military Veterans.

OOSTERBEEK - Wat is een Airborne herdenking zonder veteranen. De mannen die de gevechten in en rond Arnhem hebben meegemaakt zijn daar een belangrijk onderdeel van. Maar door corona kunnen ze niet komen. In samenwerking met de Market Garden Foundation is er een oplossing gevonden.

Eigenlijk begon het allemaal bij de voorzitter van de Stichting Airborne Herdenkingen, Roger Beets. Hij werd benaderd vanuit Engeland of het mogelijk was om een filmpje te maken van een veteraan. Al snel ontstond het wilde plan om dan maar gelijk van alle Airborne veteranen een filmpje te maken. Een gedurfd plan.

Kriskras door Engeland

De Taxi Charity For Military Veterans in London werd benaderd met het verzoek of ze mee konden helpen. Spontaan zegden zij hun medewerking toe en stelden twee taxi's met camerateam ter beschikking. In augustus hebben die kriskras door Engeland gereden en zoveel mogelijk Arnhem veteranen thuis opgezocht voor hun verhaal.

Het heeft volgens de organisatie prachtig en ontroerend beeldmateriaal opgeleverd. De beelden van de veteranen met hun verhalen zullen een belangrijke plek gaan krijgen en worden vertoond bij de komende herdenkingen. Zodat de mannen er toch een beetje bij zijn en hun verhalen door iedereen kunnen worden gehoord.

Bekijk de reportage:

Filmopnamen moeten verhalen veteranen levend houden

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!