Nieuws

Gemeenten zijn geluidsoverlast van festivals zat en stappen naar Raad van State

Veluwse gemeenten zijn de geluidsoverlast van festivals zat.
Veluwse gemeenten zijn de geluidsoverlast van festivals zat. © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Hoeveel geluidsoverlast veroorzaken festivals als Lowlands en Defqon 1 nu eigenlijk? Kan het inderdaad zo zijn dat inwoners van Nunspeet, Oldebroek en Elburg daar last van hebben? Die vragen staan vandaag centraal bij de Raad van State. Die moet zich uitspreken over een langslepend conflict tussen de Veluwse gemeenten en evenemententerrein Walibi.
Als je geen liefhebber van harde dancemuziek bent dan klink Defqon 1 van een afstandje als een kapotte wasmachine. Maar even los van de vraag of het je smaak is qua muziek, gaat het er vooral om of het niet te hard is. Nee, zegt directeur Mascha van Till van Walibi: "Het kan zijn dat je er iets van hoort. Het kan zijn dat men dat betitelt als overlast, maar het is altijd conform de vergunning of lager."
Bekijk de reportage:
Gemeenten zijn geluidsoverlast van festivals zat en stappen naar Raad van State
Defqon wil er graag een dag extra bij. Het publiek komt dan op donderdag en gaat op maandag weer naar huis. Lowlands wil 's avonds iets langer doorgaan. De Veluwse gemeenten zien dat absoluut niet zitten.
De woordvoering van de Veluwse gemeentes wordt gedaan door de gemeente Nunspeet. Op de vraag of hij voor de camera een toelichting wil geven, is wethouder Jaap Groothuis van de SGP kort en bondig: "Op dit moment niet".
Voor de rechter was hij onlangs iets uitgebreider in zijn commentaar. Daar gaf hij aan dat inwoners wel degelijk last hebben van de herrie. "En dan vooral ’s nachts en op zondag als het stil is (...) Vooral de laag frequente bastonen dragen erg ver.”

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat er in Nunspeet en Elburg nog wel wat geluid te meten is, maar niet boven de wettelijk afgesproken normen. Maar Walibi kreeg zelfs klachten uit Genemuiden, dat ongeveer 35 kilometer verderop ligt.
"Naar aanleiding van een oproep blijkbaar in een kerk is dat geweest", zegt Van Till. "Dat zich dan opeens een enorme piek voordoet van klachten over het geluid dat is wetenschappelijk, technisch gezien niet mogelijk. Misschien van een ander evenement, maar niet van Walibi."

Opvallend

Opvallend is verder dat er geen klachten zijn over het festival Opwekking wat ook op zondag wordt gehouden. De Raad van State buigt zich vandaag opnieuw over de zaak. Tussen nu en zes weken moet er dan een uitspraak zijn.