Nieuws

Hoe maak je Elburg en Zutphen klimaatneutraal? Team van wetenschappers komt met ideeën

Craig Martin is de leider van het team wetenschappers dat afgelopen week in Elburg was
Craig Martin is de leider van het team wetenschappers dat afgelopen week in Elburg was © Omroep Gelderland
ELBURG - Een team van internationale wetenschappers was afgelopen week in Elburg om daar te zoeken naar creatieve manieren om de gemeente klimaatneutraal te maken. Het grote aantal monumenten in de historische vesting maakt het erg lastig om goede maatregelen te nemen. De wetenschappers moeten daarom met nieuwe inzichten en ideeën komen, waar de inwoners van Elburg de komende jaren mee aan de slag kunnen.
"Je mag natuurlijk niet zomaar iets veranderen aan een monument", legt wethouder Arjan Klein simpel uit. "Hier in Elburg hebben we honderden monumenten. Die willen we koesteren, maar tegelijk willen we ook dat ze klimaatneutraal worden.
Op dit moment verliest Museum Elburg bijvoorbeeld ontzettend veel warmte, omdat het oude klooster waar het museum in gevestigd is, aan alle kanten kiert. Als we dat museum echt willen koesteren, moeten we misschien op zoek naar een manier om dat toch klimaatneutraal te maken."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Hoe maak je Elburg en Zutphen klimaatneutraal?

Amsterdam, Belfast, Sevilla, Elburg

En daarvoor heeft een grote groep internationale wetenschappers en studenten de afgelopen week drie dagen in Elburg gebivakkeerd. "We hebben hier rondgelopen, alles bekeken, met de lokale mensen, ondernemers en bestuurders gesproken, en van alles en nog wat bedacht", legt Craig Martin uit. Hij is de leider van City-Zen, het project dat vóór Elburg al tien andere steden aandeed. "Ja, we zijn onder andere al in Amsterdam, Belfast, Dubrovnik en Sevilla geweest. Elburg is inderdaad een stuk kleiner, maar door de prachtige geschiedenis en alle monumenten biedt het zeker veel uitdagende vraagstukken."
Belangrijk onderdeel van de 'Road Show', zoals de driedaagse aanwezigheid van de wetenschappers wordt genoemd, is de samenwerking met de lokale bevolking. "Wij komen hier drie dagen, verzinnen een heleboel oplossingen, en zijn dan weer weg", zegt Martin. "Maar uiteindelijk moeten de lokale bestuurders en de inwoners er iets mee doen. Daarom zoeken we juist ook naar oplossingen waarbij we gebruik kunnen maken van de expertise van de mensen die hier wonen. En je ziet dat hier in Elburg van oudsher veel ambachtslieden wonen en werken. Er is bijvoorbeeld nog steeds een touwslager. Dat soort dingen willen wij ook gebruiken bij onze oplossingen."

Extra laag creëren

Maar met wat voor oplossingen komen de wetenschappers dan? "Als je bijvoorbeeld kijkt naar het museum waar de wethouder al over vertelde", wijst Martin aan. "Enkel glas, overal kieren, maar je mag er niet zomaar aan vertimmeren. Maar wat je wél mag doen, is een soort extra laag creëren, om die isolatie alsnog aan te brengen. En dat kan op een heel mooie manier."
Wethouder Klein is onder de indruk van een ander idee dat de wetenschappers hebben aangedragen. "Ze vertelden ons dat wij warmte uit de Beek kunnen halen, de stadsgracht. Met die warmte kunnen we een groot deel van de huizen hier verwarmen. Bijkomend voordeel is dat er in de winter ook nog eens veel sneller ijs op de gracht zal liggen."
Het zijn verschillende ideeën, waarmee Klein de komende tijd naar de gemeenteraad kan stappen. "We zullen uiteraard moeten gaan investeren, maar dat zullen we wel in overleg moeten doen. Of je nou veel met het klimaat hebt of niet, geld moet er beschikbaar komen. Maar als we dit goed doen, kunnen we er misschien zelfs geld mee verdienen, bijvoorbeeld doordat we minder stookkosten hebben. Daar ga ik dus de komende maanden naar kijken, welke ideeën op korte termijn haalbaar zijn en wat we op langere termijn kunnen doen."

Geen kant-en-klare oplossingen

Meer kunnen Martin en zijn team niet verwachten. "We leveren geen kant-en-klare oplossingen die morgen al geïmplementeerd kunnen worden", weet hij ook. "Dit gaat tijd kosten, en de bevolking moet er ook mee akkoord gaan. Maar ik denk wel dat - met alles wat we verzinnen - we de leefbaarheid van de stad en de aantrekkingskracht voor toeristen kunnen verbeteren. Want het moet niet alleen klimaatneutraal worden, het moet vooral een geweldige stad zijn om te wonen en om te bezoeken. Want dat heb ik gemerkt in de afgelopen drie dagen: het is prachtig om hier te zijn. Iedereen is aardig, wil over de stad vertellen, maar denkt ook graag mee over het klimaat. Zulke enthousiaste mensen hebben we in die tien grote steden niet ontmoet."
Het is de provincie Gelderland geweest die Elburg aan het rijtje wereldsteden heeft weten toe te voegen, en de City-Zen Roadshow naar de Hanzestad haalde. En daar blijft het niet bij: deze week gaan de wetenschappers op bezoek in Zutphen, om daar ook drie dagen na te denken over oplossingen voor die stad.