Nieuws

Boksen werkt als medicijn bij parkinson: 'Het is alsof de mist in je hoofd verdwijnt'

Boksen helpt parkinsonpatiënten.
Boksen helpt parkinsonpatiënten. © Omroep Gelderland
EDE - Boksen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Dat is waar het om draait bij Parkinson BoXing. Sportschoolhouders Hans en Dini Louwerse van Sport Team Ede introduceerden de sport in 2014 in Nederland. Tot tevredenheid van neurologen slaat de sport letterlijk en figuurlijk aan, want bij steeds meer sportscholen en fysiotherapiepraktijken wordt Parkinson BoXing tegenwoordig beoefend.
Alex Hoogveldt uit Duiven is een van de fanatieke deelnemers aan de Parkinson BoXing-lessen in Ede. In november 2013 werd bij hem de diagnose Parkinson vastgesteld en sinds 2016 beoefent hij de sport twee à drie keer per week.
Zijn doel is om zo veel mogelijk lotgenoten over te halen om ook te gaan boksen. "Het helpt mij doordat ik na dit soort trainingen mezelf fitter en sterker voel. Ik heb meer kracht. Maar het helpt mij ook geestelijk en cognitief. Het is net alsof de mist in je hoofd verdwijnt. En daardoor kan ik mijn eigen parkinson veel beter aan. Ik durf zelfs te zeggen dat het voor mij persoonlijk beter werkt dan de medicatie."
Bekijk de reportage:
Boksen werkt als medicijn bij parkinson

Geen fysiek contact

Sportschoolhoudster Dini Louwerse wijst op het feit dat er tijdens de lessen geen fysiek contact is tussen de deelnemers. "De kern is boksen, maar het is niet alleen boksen. Het zijn ook vooral de functionele oefeningen die we erbij doen zoals balans en kracht."
De boksers gaan als individu het gevecht aan met hun eigen ziekte. Dat doen ze vooral door oefeningen met dubbele taken uit te voeren. En volgens de toonaangevende neuroloog Bas Bloem van het Nijmeegse Radboudumc is dat precies waar mensen met parkinson baat bij hebben.
"Wat er echt misgaat in de hersenen van mensen met parkinson is het uitvoeren van twee dingen tegelijk. Ze hebben moeite met dubbeltaken. En boksen is natuurlijk bij uitstek iets waar je je balans moet houden, en de tegenstander of boksbal in de gaten moet houden. We kennen het principe use it or lose it, dus je moet trainen wat er misgaat. Boksen is in dat opzicht een perfecte trainingsmethode voor mensen met parkinson", legt hij uit.

Iets terug doen voor de maatschappij

Hans en Dini Louwerse hebben hun sportschool in Ede op de kop af 36 jaar. "We zijn begonnen met karate en daarna hebben we allerlei andere dingen gedaan zoals aerobics, boksen en kickboksen.
We hebben jarenlang het gevoel gehad iets terug te willen doen voor de maatschappij en meer te zijn dan alleen een sportschool. Met Parkinson BoXing willen we mensen het gevoel geven dat ze zich weer even 'normaal' voelen. Bij ons ben je sporter en geen patiënt. En we triggeren je op een verantwoorde manier om dingen te doen die je thuis niet gedaan zou hebben. Dat werkt fantastisch."
Hans en Dini vinden het fantastisch om te zien dat Parkinson BoXing op steeds meer plekken wordt aangeboden. Dini: "We leiden instructeurs op door heel Nederland en sinds kort zijn er ook twee locaties bijgekomen in België. We hopen ook nog naar Duitsland te gaan. Het is echt de bedoeling dat dit zo groot wordt dat ik niks anders meer hoef te doen dan Parkinson BoXing te geven."
In Nederland kampen ruim 53.000 mensen met de ongeneeslijke ziekte parkinson. Uiterlijke kenmerken zijn onder andere trillende spieren, stijfheid en moeite met de balans. Maar volgens neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc is dat maar het puntje van de ijsberg. "Mensen krijgen problemen met denken, met hun stemming, incontinentie, pijn. Het is een heel ingewikkelde ziekte dat voor een groot deel komt door een tekort aan dopamine in de hersenen. Maar wat bijzonder is, is dat door regelmatig te sporten het verlies aan dopamine waarschijnlijk een beetje kan worden afgeremd. En het helpt om nieuwe dopamine aan te maken. Sporten is echt een medicijn."