Nieuws

Moslims en niet-moslims vieren samen de Ramadan in Arnhems park

Lisette de Wit.
Lisette de Wit. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Zonnig en gezellig was het zaterdagmiddag tijdens de eerste uren van het Ramadan kinderfeest in het Arnhemse Immerloopark. Daar ontmoetten moslims en niet-moslims elkaar voor deze viering. Daarmee slaagt de organisatie in hun vurige wens om deze verbinding te zoeken. Ook zondag gaat het feest nog van 12.00 uur tot 19.00 uur door.
"Ik ben geen moslim inderdaad", vertelt Lisette de Wit die het feest met haar gezin bezoekt. Naast dat zij het park vol attracties en (gratis) eten als een leuk uitje ziet voor de kinderen, vindt Lisette de interactie tussen verschillende mensen ook belangrijk.
Bekijk hier de video. Tekst gaat daaronder verder.
Ramadanfeest voor kinderen in Arnhem.
"Je merkt dat er een leuke sfeer hangt", ziet Lisette. "Ik denk dat dit heel goed is voor mensen die normaal gesproken geen contact met elkaar hebben, maar wel ideeën over elkaar. Die kunnen hier met elkaar praten en samen leuke dingen doen. Je kunt letterlijk en figuurlijk even in elkaars keuken kijken, op een ongedwongen manier."
En dat zal Moussa Ouali van moskee ICC Nour Al Houda tevreden stemmen. Hij is al jaren betrokken bij het feest. Vandaag bakt hij kibbeling voor de bezoekers en verkoopt hij Marokkaanse thee. Moussa ziet het Ramadanfeest jaar na jaar groeien. "We willen steeds meer mensen betrekken en je ziet het resultaat." Zaterdag en zondag verwacht de organisatie in totaal 6000 bezoekers.
Het moet een feest zijn voor alle Arnhemmers, vindt Moussa. "Moslim of niet-moslim, maakt niet uit. We willen niet dat als kinderen op school zitten, je nog uit moet leggen wat dit voor feest is."

'Islamitische gemeenschap moet opener zijn'

Nog altijd weten veel mensen niet wat er binnen een moskee gebeurt, ervaart Moussa. Dat ligt volgens hem ook aan de islamitische gemeenschap zelf. "Die zou nog opener moeten zijn. Dat zou voor iedereen vooruitgang geven. Godsdienst is heel breed en ik vind het mooi om mijn geloof aan mensen uit te kunnen leggen." Moussa heeft wel het gevoel dat bezoekers daarvoor openstaan. Het moet volgens hem vooral een 'fijne dag zijn voor iedereen'.
Na toch wat zichtbare spanning rondom de start is het 'eerste gevoel goed', zegt Tehseen Khandwalla namens de organisatie. "Maar de verwachting is dat het straks nog veel drukker wordt. Dan moeten we alle zeilen bijzetten om alles in goede banen te leiden."
Tekst gaat verder na de foto.
Een van de kinderen vertelt enthousiast over het springkussen.
Een van de kinderen vertelt enthousiast over het springkussen. © Omroep Gelderland
De coronarichtlijnen zijn volgens Tehseen 'keurig geïmplementeerd'. "We hebben een geplaceerd horecadeel en de rest is doorstroom. Er zijn 140 vrijwilligers die erop toezien dat iedereen zich ook aan de regels houdt. Borden wijzen op de anderhalve meter afstand en het desinfecteren van handen."
Tehseen is vooral 'heel blij' dat het feest eindelijk weer door kan gaan. "Ik weet dat dit zo'n beetje het enige evenement, als je het zo mag noemen, is dat er plaatsvindt. Daar hebben we misschien een beetje geluk mee. Je ziet dat mensen echt blij zijn dat ze hier naartoe mogen komen."
Daar creëer je gesprekken mee die normaal niet zouden ontstaan
Ook Tehseen ziet het contact tussen moslims en niet-moslims ontstaan tijdens dit Ramadan kinderfeest. "Al bij de ingang. Mensen stellen vragen over het feest, die ons de gelegenheid geven om dingen uit te leggen. Daar creëer je gesprekken mee die normaal niet zouden ontstaan." Het zijn volgens hem 'kleine dingen'. "Maar alles bij elkaar kun je wel een verandering teweeg brengen."
Want die is volgens Tehseen hard nodig. "We hopen door de uitnodiging om met ons feest te komen vieren bij te dragen aan een imagoverbetering. We zijn wel met een beetje klaar met alle negativiteit rondom moslims en moskeeën."

'Minimale wat we kunnen doen'

Hoe die negativiteit dan precies komt en weer kan worden gekeerd? "Nu stel je me hele grote vragen", vindt Tehseen. "Daar heb ik niet direct een antwoord op. In elk geval denk ik dat we het tij met kleine stapjes moeten keren. Zo zie ik dit dan ook maar: mensen bij elkaar laten komen en het gesprek op gang brengen is het minimale wat we kunnen doen."
En de kinderen? "Die vinden het fantastisch. Die zitten straks vol met suiker en slapen vandaag niet meer", besluit moeder Lisette lachend.