Instellingen

Kasteel Staverden herbergt schatten uit de Art Nouveau

Kasteel Staverden
Kasteel Staverden © Omroep Gelderland

ERMELO - Van buiten ziet kasteel Staverden er statig en goed onderhouden uit, binnen zijn de renovatiewerkzaamheden volop aan de gang. Tussen alle bouwmaterialen en beschadigingen is gelukkig ook nog veel moois te ontdekken. Vroegere bewoners lieten kasteel Staverden namelijk aan het begin van de twintigste eeuw helemaal aanpassen aan de mode van die tijd: Art Nouveau.

Die kunststroming, ook wel Jugendstil genoemd, kenmerkt zich door het tonen van kunst in gebruiksvoorwerpen én heeft vooral sierlijke, gebogen lijnen. In de serre zijn ensuite-deuren met glas-in-lood, er ligt een terrazzovloer en ook de enorme haardpartij is in de stijl van die tijd..

Eén van de hoogtepunten zijn de trappen met afbeeldingen van witte pauwen en een middeleeuwse burcht in het gebrandschilderde raam. “Dit is heel uniek. Een interieur met zoveel elementen uit de Art Nouveau is heel bijzonder voor een kasteel in Nederland,” zegt Jorien Jas van Geldersch Landschap en Kasteelen.

Trappartij van Kasteel Staverden
Trappartij van Kasteel Staverden © Omroep Gelderland

Witte pauwen

Kasteel Staverden is het middelpunt van het gelijknamige landgoed. Het ontstond in de dertiende eeuw. De nederzetting kreeg in 1298 stadsrechten van graaf Reinald I van Gelre. De Gelderse vorst wilde van Staverden het centrum maken voor de ontginningen op de Veluwe. Een stad is er nooit gekomen midden op de Veluwe, maar graaf Reinald liet wel een versterkt huis bouwen. De graven en hertogen van Gelre hielden ook witte pauwen op het landgoed.

Make over voor het landgoed

Van het middeleeuwse kasteeltje is tegenwoordig niks meer te zien. Wel staat er in Staverden een statig wit landhuis aan de rand van een grote vijver. In 1905 kwam de familie S’Jacob in bezit van het landgoed. "Zij gaven zowel het landgoed als het kasteel een make-over", vertelt Jorien Jas. "De familie S’Jacob liet nieuwe boerderijen bouwden, vernieuwden de tuin en lieten het kasteel verfraaien met een Art Nouveau-interieur."

Serre van kasteel Staverden
Serre van kasteel Staverden © Omroep Gelderland

Podcast

Geldersch Landschap en Kasteelen beheert landgoed Staverden. De afgelopen jaren is het witte kasteel van de buitenkant volledig gerenoveerd. Op dit moment wordt druk gewerkt om ook het interieur te restaureren. Er wordt gezocht naar een nieuwe huurder. René Arendsen van het geschiedenisplatform Ridders van Gelre maakte een korte podcast over kasteel en landgoed Staverden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!