Nieuws

Nieuw paspoort voor gehackt personeel provincie, is het advies

Hack bij provincie
Hack bij provincie © Pixabay
ARNHEM - Medewerkers van de provincie wordt geadviseerd een nieuw paspoort aan te vragen na de grootschalige hack.
Deze week meldde de provincie dat personeelsgegevens zijn gehackt door buitenlandse criminelen. Omdat er nog geen contact is opgenomen met de provincie, vermoeden experts dat het 'bijvangst' is. De hack vond plaats bij een extern ICT-bedrijf. De provincie heeft de samenwerking met het bedrijf verbroken. Het bedrijf werkte aan het aanpassen van 1400 Gelderse digitale personeelsdossiers.
De provincie volgt hiermee de algemene richtlijn van het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI), onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De provincie zegt dat als medewerkers bezorgd zijn, ze een nieuw paspoort kunnen aanvragen. De kosten betaalt de provincie.

'Zorgen weggenomen'

Bij die bijeenkomst zijn volgens een woordvoerder zorgen weggenomen door het paspoort-voorstel. "Daarmee is onzekerheid weggehaald, je kunt dan aan de voorkant problemen proberen te voorkomen."
De provincie is niet de enige Gelderse instantie die de laatste weken slachtoffer werd van een hack, ook de HAN werd getroffen. Daar wordt door criminelen nu een geldbedrag geëist.