Nieuws

GroenLinks en PvdA eisen duidelijkheid over giftige rook asfaltcentrale Nijmegen

Vragen aan het college van burgemeester en wethouders over giftige rook bij asfaltcentrale APN in Nijmegen
Vragen aan het college van burgemeester en wethouders over giftige rook bij asfaltcentrale APN in Nijmegen © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - GroenLinks en de PvdA eisen duidelijkheid van het Nijmeegse college van burgemeester en wethouders over giftige rook waaraan omwonenden van de asfaltcentrale mogelijk al langere tijd worden blootgesteld. Ze willen weten of asfaltcentrale APN nog steeds veel te veel gif uitstoot.
Komende woensdag spreekt de gemeenteraad over plannen om uitstoot en neerslag van schadelijke stoffen beter te meten. Ondertussen zijn omwonenden van de APN woest. Zij moesten via een brief vernemen dat het bedrijf de norm voor gevaarlijke stoffen zwaar overschrijdt: tot 17 keer.
Bekijk hier de reactie van boze buurtbewoners. Tekst gaat verder onder de video:
GroenLinks en de PvdA willen nu weten of er in het verleden vaker is gecontroleerd bij het bedrijf én of de norm toen ook werd overschreden. Als het niet de eerste keer is dat de norm wordt overschreden staan omwonenden van APN misschien al langere tijd bloot aan hevige overschrijding van de uitstootnormen, overwegen de vraagstellers.

Gaat de overschrijding nog steeds door?

De partijen stellen dat APN in beroep kan gaan tegen de geconstateerde overtreding én de dwangsom van maximaal 50.000 euro, als er niets gedaan wordt aan de uitstoot. Een woordvoerder van bouwbedrijf Dura Vermeer, eigenaar van APN, liet Omroep Gelderland al weten dat er ook inderdaad bezwaar is gemaakt tegen de meting en de bijbehorende dwangsom. Volgens Dura Vermeer klopt de meetmethode van de gemeente niet.
Voor vraagstellers betekent dit dat ze er rekening mee houden dat de norm voor uitstoot van giftige stoffen nog steeds hevig overschreden wordt én willen de partijen van de gemeente weten wat er aan wordt gedaan om deze uitstoot - als die nog gaande is - per direct te stoppen.

Zie ook: