nieuws

Jeroen bakte de beste pannenkoek

De winnaars van het Gelders kampioenschap.
De winnaars van het Gelders kampioenschap. © Bert Hiemstra
BARNEVELD - Jeroen Kosse is de winnaar van het Gelders kampioenschap pannenkoeken bakken dat vrijdag in Barneveld is gehouden. Zijn creatie smaakte het beste én was gemaakt met streekproducten. Chef-kok en juryvoorzitter Huub Oudshoorn uit Voorthuizen zegt positief verrast te zijn door alle deelnemers. "Ik heb er heel erg van genoten."
Het is de eerste keer dat het kampioenschap is gehouden. In totaal deden er twintig deelnemers mee. "We hebben eerst een voorselectie gehouden, waarbij we onder meer keken naar het aantal streekproducten waaruit de pannenkoek bestaat", vertelt Oudshoorn. "Dat vind ik heel belangrijk." Acht deelnemers mochten uiteindelijk aan de finale meedoen. "De winnaar kiezen was nog best lastig."

Wedstrijdelement

De uiteindelijke winnaar werd dus Jeroen Kosse, die onder meer meel van de plaatselijk molen gebruikte en roomboter van de lokale zuivelboerderij. "Dat was precies te bedoeling. En hij smaakte ook nog heerlijk", lacht Oudshoorn.
Volgens de chef-kok was het wedstrijdelement ver te zoeken. "Er was een heel gemoedelijke en gezellige sfeer. De deelnemers hadden het leuk onderling. We hebben niet een wedstrijd om de wedstrijd. Het moet natuurlijk ook leuk zijn."

Tips

Naast het zijn van kritisch jurylid, bood Oudshoorn de deelnemers ook geregeld een helpende hand. "Tuurlijk, ik wil mensen ook graag helpen en wat leren, dat hoort erbij." Als voorbeeld noemt hij een deelnemer die geitenkaas op de pannenkoek had gestopt én daarna besloot 'm om te draaien. "Dat is natuurlijk niet slim, omdat de kaas van vastkoekt aan de pan. Heel voorzichtig hebben we dat toen opgelost", zegt hij met een knipoog.
Het evenement smaakt voor Oudshoorn naar meer. Hij wil 'absoluut' proberen het kampioenschap volgend jaar terug te laten komen. "Misschien dat we nog wat kleine aanpassingen doen, maar het is voor nu heel goed bevallen."
Eerder gaf de chef-kok al tips hoe je de beste pannenkoek bakt.
Barneveld krijgt kampioenschap pannenkoekenbakken