Instellingen

Burgemeester weet niet wanneer noodopvang Harskamp ten einde komt

© Omroep Gelderland

HARSKAMP - "Niemand weet hoe lang het nog duurt," zegt burgemeester René Verhulst in De Week van Gelderland over de aanwezigheid van honderden Afghaanse vluchtelingen in Harskamp. Hij verwacht binnen enkele weken duidelijkheid te krijgen van het COA.

Vrijdag vertrokken de eerste honderd naar Heumensoord, maar óf en wanneer de rest zal volgen is volgens de burgemeester onduidelijk. "Ik kan gewoon geen einddatum noemen. Defensie heeft het schietkamp wel nodig, maar hoe lang het duurt..."

De komst van vluchtelingen naar het dorp ging gepaard met felle protesten. Volgens Verhulst is dat nu niet meer aan de orde. "Ik heb gesproken met de mensen die zich zorgen maakten. We hebben uitgelegd dat het een tijdelijke oplossing is en het niet zo is dat ze hier jaren blijven. Dat stelde gerust."

Voorbereidingstijd

Wel gaf Verhulst aan dat er maar weinig tijd was om het kamp klaar te maken. "Ik kreeg maandagavond een telefoontje en op dinsdag om 6.00 uur 's morgens kwam de eerste bus aan. Er was geen tijd om de bewoners goed voor te lichten."

Een andere optie was er niet. "Ik kon niet weigeren, en had dat ook niet gedaan als het kon", reageert Verhulst. "Het is een terrein van Defensie, dus als zij besluiten daar vluchtelingen op te vangen, heb ik daar weinig over te zeggen."

Signaal

Hoewel het nu dus weer rustig is in het dorp, ziet de burgemeester wel een extra rol voor de overheid. "Mensen hebben het gevoel dat er een kloof tussen Den Haag en de rest van Nederland is. Zij maken de plannen en wij moeten het oplossen. Dat gevoel, daar moeten we wel wat mee."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!