Nieuws

Gelderse ic-artsen roepen om hulp: 'Er moet echt iets gebeuren'

Arts Oscar Hoiting op de intensive care in het CWZ in Nijmegen.
Arts Oscar Hoiting op de intensive care in het CWZ in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN/APELDOORN - Er móet iets gebeuren om het tekort aan personeel op de intensive care op te lossen. Dat zeggen Gelderse intensive care-artsen. Zij kunnen nu, ondanks de drukte, bedden op de intensive care niet gebruiken omdat ze niet genoeg intensive care-verpleegkundigen hebben.
Een leeg bed op de intensive care in het Nijmeegse CWZ. "Door personeelstekort", zegt intensivist (de arts op een intensive care) Oscar Hoiting. "We hebben echt bedden moeten sluiten doordat we te weinig mensen hebben, terwijl het aantal besmettingen met corona weer toeneemt. Ik vrees de herfst."
Bekijk de video, waarin de artsen het probleem uitleggen:
Tekort aan intensive care-personeel in ziekenhuizen
In Apeldoorn is het hetzelfde verhaal, zegt intensivist Anke Kröner. "We hebben veel zieken door de hoge werkdruk de afgelopen anderhalf jaar. En mensen gaan nadenken of ze nog wel steeds die wisselende diensten willen en die hoge werkdruk. Ze lopen weg."
Foto arts Anke Kröner op de intensive care in Apeldoorn
Foto arts Anke Kröner op de intensive care in Apeldoorn © Omroep Gelderland
Beiden vinden het een uitdaging om de roosters op de intensive care nog rond te krijgen. "Er moet echt iets gebeuren", zegt Anke Kröner. "Een nationaal plan om meer waardering en geld voor bijvoorbeeld ic-verpleegkundigen."

Vuist maken

Haar collega in Nijmegen vult aan: "We proberen zo snel en zo veel mogelijk mensen op te leiden, maar juist doordat we door corona zo extreem druk waren, heb je daar amper tijd voor. En het werk is door de grote hoeveelheid coronapatiënten ook minder afwisselend geworden. We zouden moeten kijken of we daar flexibeler in kunnen worden." Maar er moet ook geld bij. "We moeten nu als intensive cares in Nederland een vuist maken."
arts Oscar Hoiting op de ic in Nijmegen
arts Oscar Hoiting op de ic in Nijmegen © Omroep Gelderland
Beide artsen zien nóg een andere grote kans: betere voorlichting aan mensen over het nut van vaccineren. Want, zo zeggen ze allebei: alle coronapatiënten die nu op de ic liggen zijn niet gevaccineerd.
Hoiting: "Ik begrijp wel dat het complex is. Wij hebben veel patiënten met een migratie-achtergrond. Dan spelen cultuurverschillen of zijn er communicatieproblemen. Daar ligt nog een enorme kans op betere voorlichting, waardoor er misschien minder mensen ernstig ziek worden."

Lastig

Allebei vinden ze het best lastig en hun collega's ook, dat het vooral niet-gevaccineerden zijn die zo ziek worden. Anke Kröner: "Laatst lag hier iemand heel ziek en die had ontzettende spijt van het niet laten vaccineren. Hij zei dat hij nu aan iedereen ging vertellen dat je je echt moet laten vaccineren. Dat is dan weer even een lichtpuntje."